Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht, dat voor goddelozen van belang is

Wij weten het allemaal: de Apocalyps is in aantocht. Eerst werd de algehele ondergang van de mensheid – minus twee miljoen christenen – door Harold Camping vastgesteld op 21 mei, maar die datum is nu verschoven naar 21 oktober. Noteert u het vast in uw agenda.


Camping is natuurlijk niet de enige doemdenker op deze wereld. Vorige maand voorspelde de Taiwanese profeet Wang (zie foto), luisterend naar de naam Teacher Wang, dat Taiwan op 11 mei getroffen zou worden door een tsunami van 170 meter hoog. Een miljoen doden zouden er vallen, alsof het niets kost.

Maar ja, 11 mei is al weer voorbij, niks gebeurd, en de Taiwanese regering neemt het niet langer. Wie zich voortaan nog schuldig maakt aan “ongeautoriseerde aardbevingsvoorspellingen” is strafbaar en kan een boete krijgen die oploopt tot 23.000 dollar.

Government is slammed for ‘doomsday’ response

Democratic Progressive Party (DPP) lawmakers expressed anger yesterday at what they said was the government’s slow response in quashing a “doomsday prediction” that passed without incident.

“It’s completely irresponsible,” DPP Legislator Gao Jyh-peng (高志鵬) said. “The government allowed these fallacies to spread instead of vigorously handling them from the outset.”

Gao and other members of the DPP caucus held a press conference two hours before Wang Chao-hung (王超弘), a self-styled prophet who calls himself “Teacher Wang,” predicted that a magnitude 14.0 earthquake was to hit Taiwan at 10:42:am yesterday and that it would “rip the island in half.”

The DPP lawmakers charged that the rumor, publicized through TV and newspaper reports, harmed society and incited public panic. One elderly man jumped to his death on Thursday last week, apparently affected by the news. “Taiwanese society loves spreading these kinds of gossip and rumors and regardless of whether it is taken seriously or as a joke, it reflects poorly on society,” DPP Legislator Lee Chun-yee (李俊毅) said.

Government officials, from Premier Wu Den-yih (吳敦義) to the National Science Council and researchers from Academia Sinica, sought to dismiss the rumors.

DPP lawmakers suggested that agencies needed to better enforce laws on issuing unauthorized forecasts on earthquakes and inciting social panic, punishable by fines of up to NT$1 million (US$35,000).

Lees hier verder in de Tapei Times. Voorspellen is oké, maar het zal ze leren wanneer de ondergang van de wereld alwéér niet plaatsvindt.