Geef ons de BBC

Invallen

Heeft u echt geloofd dat TROS en AVRO zouden fuseren?

Nee, natuurlijk niet.

TROS & AVRO (2)

Toen ze in mei op een persconferentie kwamen uitleggen dat ze samengingen, kon je aan de gezichten duidelijk zien dat ze er geen zin in hadden. Met z’n vieren stonden ze op een rijtje, somber kijkend, alsof een vreemde mogendheid ons land was binnengevallen.

Daar was TROS-voorzitter Peter Kuijpers, die vertelde dat er door deze fusie niets zou veranderen. De TROS zou altijd programma’s voor het grote publiek blijven maken. Jantje Smit for ever. Dat verwachtte hij nu ook van de AVRO.
Maar Willemijn Maas, algemeen directeur van de AVRO, zei dat haar omroep juist kunst en cultuur hoog in het vaandel draagt, en dat zij van de TROS verwachtte dat die hetzelfde ging doen. AVRO-voorzitter Paul Smit knikte instemmend. Toen kwam Ed Nijpels aan het woord. Ik heb altijd gedacht dat hij werkloos was na het DSB-debacle, maar tegenwoordig is hij (onder meer) voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS. Toezichthouder Ed kwam met drie voorwaarden.

Punt 1: geen kleine omroepen meer.

Punt 2: de ledengrens van 400 duizend moet verdwijnen.

Punt 3: het vrije budget van 185 miljoen euro, waaruit alle omroepen kunnen putten, zou alleen nog ten goede mogen komen aan om roepen die fuseren.

Drie voorwaarden met genoeg waarborgen om zo weer uit de fusie te stappen. Bij punt 3 hadden de linkmiegels van TROS en AVRO bovendien uitgerekend dat zij nauwelijks hoefden in te leveren, ondanks de bezuinigingen. Dus zag je al van verre aankomen wat er zou gebeuren. Toen de regeringsplannen bekend werden, bleek dat de beoogde fusie van TROS en AVRO er gewoon op achteruit ging, net als alle andere zendgemachtigden. De dag was nog niet voorbij of het grote nieuws stond al op het net: TROS en AVRO doen het toch niet. Ze zijn boos.

BBC

Heeft u echt geloofd dat de VARA en BNN zouden fuseren?

Nee, natuurlijk niet. Dat ze met elkaar aan het praten waren, was al een klein wonder. Maar gelukkig, minister Van Bijsterveldt maakte haar bezuinigingsplannen nog niet bekend of VARA en BNN vielen verbijsterd achterover. Ze waren boos, want zij voelden zich gestraft voor hun fusieplannen. Dus zag je van verre al aankomen wat er zou gebeuren. De dag was nog niet voorbij of het nieuws stond al op het net: VARA en BNN staken hun fusieplannen.

Bij de KRO en de NCRV, die ook al samen zouden gaan, is het nog stil. Blijven zij zitten om geschoren te worden? De vakantie komt er aan. Mij zou het niet verbazen als wij pas in september weer iets horen. Na alle fusies moeten acht omroepen overblijven, met acht directeuren en acht voorzitters van Toezicht. Waarom acht, en geen drie? Waarom niet één? Dan kan er nog veel meer bezuinigd worden.

Heer, geef ons de BBC!

Binnenlands Bestuur, 1 juli 2011