Het volk is kwaad, kwaadaardig en ondankbaar

Columns

“Onze reputatie is meer waard dan honderd miljoen dollar”, heeft Rupert Murdoch eens gezegd. Toch gelooft niemand dat zijn berouw over de riooljournalistiek van zijn krant News of the World oprecht is.  Zijn spijtbetuiging werd dan ook niet door hemzelf uitgesproken, maar door zijn zoon James die, nu hij dit rotklusje heeft opgeknapt, een sterke kandidaat is om zijn vader op te volgen.

Het berouw van Murdoch zal door commerciële overwegingen zijn ingegeven, want de moraal had niet zijn grootste interesse. Dus toen de News of the World de volkswoede over zich afriep, een lezersstaking dreigde, adverteerders  wegholden en miljoenenclaims in aantocht waren, deed Murdoch wat elke zakenman zou hebben gedaan: hij hief het bedrijf op.

News of the World

Met de journalisten die op straat komen te staan, hoeft niemand meelijden te hebben.

De News of the World was zo’n Britse tabloids die het afluisteren beschouwt als een normale journalistieke praktijk. Een van de eerste openlijke gevallen dateert van 2006, toen uit een telefoongesprek werd geciteerd van Prins Charles en zijn geliefde Camilla Parker Bowles. De prins zei in al zijn verhevenheid dat hij enige tijd als tampon in het leven van Camilla zou willen doorbrengen, waarop zij vertederd antwoordde: “You  are a complete  idiot”.  Daar werd destijds om gegniffeld, want in hun hart vinden Britten het leuk dat beroemdheden te kakken worden gezet – ook al moet daarvoor de privacy worden geschonden.

Maar nu is de News of the World te ver gegaan.  De krant liet ook allerlei onbekende mensen hacken. Dat waren doorgaans slachtoffers, zoals de ouders van het vermiste meisje Milly Dowler.  Hun voicemail werd niet alleen afgeluisterd, maar er werden ook berichten gewist om de ouders in de waan te laten dat hun kind nog leefde. Wanhopige mensen leveren sappige verhalen op, en dus goed verkopende kranten.

Maar het volk keerde zich tegen de krant. Zo is namelijk het volk: wispelturig, ondankbaar en kwaadaardig.

Zelf heeft Murdoch gezegd: “Ik luister naar niemand, behalve naar het publiek. Zij zeggen wat ze willen en dat geef ik ze. Als het publieke geen naakte meiden wil, zal ik ze niet publiceren. Ga klagen bij het publiek, niet bij mij”. Dat klinkt bruut, maar er is geen speld tussen te krijgen. Het grote publiek wil die flauwe kul over celebreties. Het grote publiek smult ervan als een voetballer wordt gesignaleerd met een hoer. Emoties, seks en misdaad, daar gaat het om.

Het is niet anders en je ziet het overal. Zelfs in de wachtkamer van een ziekenhuis, vind je hoofdzakelijk bladen als Privé, Story en Weekend. Ook de zieke mens wil emoties, seks en misdaad. Kennelijk werken die tabloids-elementen op de een of andere manier rustgevend. Misschien heeft dat zwelgen in het verdriet en de tegenslagen van beroemdheden een dempend effect op de eigen tekortkomingen.

Zal er door deze affaire iets veranderen?

Weinig, denk ik.

Het volk, dat zelf de News of the World tot de grootste krant van Groot-Brittannië heeft gemaakt, is nu even boos. Maar die boosheid zal van voorbijgaande aard zijn. Vast en zeker zal er ook een onderzoek komen. Andy Colson – de oud-hoofdredacteur van News of The World, die nota bene eerder woordvoerder van premier Cameron is geweest – mocht gisteren op het politiebureau komen. Er zullen koppen rollen en er zullen zondebokken worden gevonden, maar veel zal dat allemaal niet veranderen.

Er is een markt, en die markt zal worden bediend. Murdoch zal de eerste zijn die in het gat zal springen dat hijzelf heeft gecreëerd. De naam sunonsunday schijnt al door hem te zijn vastgelegd. De tragiek van de krantenwereld is namelijk dat twee andere bladen van Murdoch, The Times en The Sunday Times,  verliesgevend zijn en dat hun tekorten werden aangevuld uit de winst van de News of the World.

Het is geen nieuws dat de wereld zo in elkaar zit.

Het Parool, 9 juli 2011