Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht dat voor goddelozen van belang is.

Ethiek is de bezinning op het zedelijk leven. Ethiek bestudeert niet de mens zoals hij (of zij, enz.) is, maar zoals hij zou moeten zijn. Logisch dat ethici vaak wereldvreemde mensen zijn. Lees het volgende bericht over een Zweedse ethicus, prof H.B. Hammar (zie foto), die oplossing gevonden denkt te hebben voor de leegstand in de kerken.

Dat ik daar zelf nou nooit aan heb gedacht!

Prof. Hammar


ZWEEDSE PROFESSOR: “BLAAS LEEGSTAANDE KERKEN OP”.

Een oud-deken heeft een opmerkelijke oplossing voor het probleem van de leegstaande kerken in Zweden: blaas ze op. Ook in het Scandinavische land loopt het aantal kerkgangers sterk terug en dus staan er steeds meer kerken leeg op zondag.

H.B. Hammar, oud-deken en professor-Ethiek zegt dat het opblazen van de kerken minder ophef zal veroorzaken dan de verkoop van de leegstaande gebouwen aan eigenaars met eigenzinnige plannen. Verder heeft hij het over het alarmerend lage cijfer kerkgangers. Het aantal is gedaald van 9 miljoen in 1970 tot amper 4,6 miljoen vandaag. Het hoeft dan ook geen verbazing dat de meerderheid van de 3.384 kerken in Zweden nog amper een keer per maand gebruikt worden.

Lees hier verder op HLN.BE

De professor maakt wel één uitzondering. Gebouwen met een kerkhof kunnen een herbestemming krijgen, zij het geen commerciële. Maar verder: opblazen, die handel.

“We kunnen het probleem van de leegstand niet doorschuiven naar de volgende generatie. Dat zou een uiting van lafheid zijn. We moeten moed tonen”, aldus Hammar.