Bleker en het groene blaadje

Columns

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC/Handelsblad, zat achter zijn bureau. Voor hem lagen de kranten en tijdgeschriften uitgespreid. Zijn oog viel op een kop in De Telegraaf.

Groen blaadje voor Bleker”.

In koppen maken waren ze altijd sterk geweest bij De Telegraaf, dat moest hij toegeven.
Daarna sloeg de hoofdredacteur de Story open. Er zijn tijden geweest dat de Story bij de Slijpsteen van de Geest wel eens werd overgeslagen, maar die waren voorbij.

“Gerucht”, stond er, “staatssecretaris Bleker’s geheime romance. Hij is 58, zij pas 26!”.

Story

De hoofdredacteur moest even rekenen. Dat scheelde 32 jaar. Toen bladerde hij naar pagina 12, waar het verhaal stond. Het groene blaadje was een redactrice van NRC/Handelsblad. De vonk was overgesprongen in het najaar van 2010, toen het groene blaadje de staatssecretaris mocht interviewen over zijn pony’s. Het klikte meteen, maar wat wil je ook als je Barbara Rijlaarsdam heet en je kijkt samen met zo’n machtig man als een staatssecretaris naar rondhollende paardjes.

De hoofdredacteur wist zich dat interview nog goed te herinneren. Hij had er destijds wel van opgekeken toen het in zijn eigen krant stond.  Eigenlijk was het meer een hagiografie dan een interview. Bleker werd erin afgeschilderd als een geweldige figuur, die in zijn eentje de noordelijke provincies aan het redden was. Daarnaast struinde met zijn Welsh pony’s de paardenshows af, haalde hij in de tussentijd de Giro d’Italia naar Groningen, bestuurde hij met grote voortvarendheid TV Noord en speelde hij ook nog eens een beslissende een rol bij de formatie van het huidige kabinet. En had hij maar even vrij, dan liet hij zijn chauffeur wachten om vervolgens eigenhandig de stallen uit te mesten. Kortom, een Humo Universalis, die Bleker, tenminste als je het groene blaadje mocht geloven. En helemaal onder aan het stuk had ze er ook nog bijgeschreven: “Henk Bleker is gescheiden. Hij heeft twee zoons (26 en 24) en een dochter (13)”.

Ja, sinds Jack de Vries weten wij dat het gezin als hoeksteen van de samenleving in goede handen is bij het CDA!

Vandermeersch rilde even. Hij vroeg zich hoe Bleker het jonge blaadje had versierd. Zou hij ook haar een kaartje voor FC Twente hebben beloofd?

Niet lang nadat het interview in de krant had gestaan, kwam het eruit. Ze zat hier tegenover hem aan het bureau en vertelde dat ze verliefd was op Bleker. En hoe het nu verder moest? Tranen, en de hoofdredacteur had gedacht dat zo’n relatie ook wel handig is voor de krant. Het geeft je een lijntje voor allerlei primeurs. Toch had hij het als verantwoordelijke verstandig gevonden haar voorlopig over te plaatsen. Aanvankelijk naar NRC.Next en toen weer terug naar de economieredactie.

Lang had de hoofdredacteur nog gedacht dat het wel over zou gaan, maar het ging niet over. Barbara had het – volgens de Story – uitgemaakt met haar jeugdvriend en Bleker zelf had het aan de minister-president verteld. Er zat dus niets anders op dan de relatie te bevestigen en te verklaren dat het groene blaadje  met het oog op eventuele belangenverstrengeling was overgeplaatst.

Toch vroeg Vandermeersch zich af of hij misschien geen fout had gemaakt. Hij probeerde zich voor te stellen hoe zij zich verder zou ontwikkelen in de journalistiek, maar hij kreeg daar geen echte voorstelling bij. Eva Jinek had nog terecht gekund bij Wakker Nederland, maar waar moest Barbara straks heen? Voorlichter worden op Landbouw? De hoofdredacteur sloeg nog eens de Story op en las dat het groene blaadje in de staatssecretaris “een geestverwant zag, iemand met wie zij diepzinnige gesprekken kon voeren”.

Toen pakte hij de telefoon en belde Youp van ’t Hek. Die was juist bezig met zijn stukje. De hoofdredacteur wees Youp erop dat er in de wereld zoveel satirische onderwerpen zijn om over te schrijven. Of Youp tenslotte ook aan het verzoek heeft voldaan, kunt u vandaag lezen in NRC/Handelsblad. Of niet.

Het Parool, 13 januari 2012