Ketter & Geest

HUMAN

DE GROOTSTE KORAN TER WERELD

De mens wil altijd hoger, sneller en verder.
|
Laten wij daarom beginnen met een boycot van het Guinness Book of Records dat de zeilprestatie van Laura Dekker niet wil erkennen, omdat ze te jong is. Het GBR vindt het niet moreel om zoiets aan te moedigen.

Boeh! Weg met het Guinness Book of Records.

De mens wil ook altijd groter, getuige het volgende bericht, of zie YouTube.

Afghan calligrapher creates world’s largest Qur’an

Grootste Koran 1

KABUL: An Afghan calligrapher has worked for five years to create the world’s biggest Qur’an, a bid to show the world that Afghanistan’s rich cultural heritage and traditions have been damaged but not destroyed by 30 years of war.
The lavish book has pages 2.28 meters (90 inches) by 1.55 meters (61 inches) in size, and has been certified as the world’s largest by the Afghan ministry of Haj and Religious Affairs, according to the Kabul cultural center that houses it.

The previous claim to the title was for a 2-meter-by-1.5-meter copy unveiled last year in Russia’s Tatarstan region.

The Afghan Qur’an weighs 500 kg (1,100 lb) and its 218 pages of cloth and paper, bound inside an embossed leather cover made from the skins of 21 goats, cost half a million dollars to create.

Opmerkelijk genoeg zijn er meer grootste Koranen ter wereld. Bekijk bijvoorbeeld dit YouTube-filmpje over een Russische Koran die niet 500 kilo, maar 800 kilo weegt. Zie YouTube.

Grootste Koran 2

Ook Libanon claimt de grootste Koran te wereld te hebben. Die vindt men hier. De Tartaren hebben eveneens de grootste, en nog talloze andere landen. Voor zover ik weet bestaat er in Nederland geen grootste Koran ter wereld.

De kleinste Koran ter wereld bestaat trouwens ook. Zie alweer YouTube:

Kleinste Koran