Ketter & Geest

HUMAN

TEMPEL VOOR ATHEISTEN

De filosoof Frits Staal heeft eens opgemerkt dat het ritueel geen orthodoxie is maar een orthopraxis. Dat betekent dat het niet gaat om de inhoud van wat je denkt, maar om de uitvoering ervan. Het ritueel is op zichzelf inhoudelijk leeg.

Niet van belang is of je rechts of linksom om een totempaal loopt, maar dat je er überhaupt om heen loopt. Niet van belang is dat er rundvlees dan wel varkensvlees wordt verboden, maar dat er iets wordt verboden. De joden eten geen varkensvlees, maar wie wel varkensvlees eet, gaat niet dood. Dat hebben die miljard varkensvlees etende Chinezen wel bewezen. Dat je van het eten van varkensvlees puistjes krijgt, is trouwens ook een mythe.

De filosoof Alain de Botton, onder meer bekend van zijn boek Religie voor atheïsten, is nu met het onzinnige plan gekomen om een tempel voor atheïsten neer te zetten in Londen. Daar kunnen ook atheïsten hun saamhorigheidsgevoelens botvieren. Richard Dawkins heeft het project afgekeurd. Hij zou het geld voor de tempel liever besteden aan een seculiere opvoeding en scholing van kinderen.

Dawkins heeft gelijk.

Hier het bericht in het Reformatorisch Dagblad

Atheïst Alain de Botton plant atheistentempel in Botton

LONDEN – Atheïst Alain de Botton wil een tempel voor het atheïsme bouwen in Londen. De tempel past in de visie van De Botton om atheïsme te verrijken met rituelen. Rituelen geven volgens hem troost en dat biedt het koude atheïsme van atheïsten als Dawkins niet, vindt De Botton. De Botton heeft het idee geleend van kerken en religieuze stromingen die al dan niet opvallende gebouwen hebben om samen te komen en zo de behoefte aan saamhorigheid versterken, aldus The Guardian vrijdag.

Het gebouw gaat volgens de plannen van De Botton bijna 1,2 miljoen euro kosten. Het krijgt een toren van 46 meter hoog. Het komt te staan midden in het oude stadshart van Londen, bij het financiële centrum. Daar hebben de meeste mensen behoefte aan troost en perspectief, verwacht De Botton. De Botton zegt dat anonieme fondsen inmiddels garant staan voor de helft van de begroting. Hij hoopt de rest van het geld binnen te krijgen door publieksacties. Als de Londense overheid toestemming geeft voor de bouw van de tempel, kan eind 2013 de eerste schop de grond in.

Lees hier verder in The Guardian. Er zijn op het internet ook wat afbeeldingen te vinden van atheïstische tempels.

Atheistische tempel

Kijk onder meer hier.

Laten wij voor Alain de Botton bidden dat zijn tempel volloopt.