Good morning Auschwitz!

Columns

Als ik in de auto zit, gebeurt het wel eens dat ik tijdens het zappen blijf hangen aan Radio 538. Wat je daar te horen krijgt, is een mengelmoes van popmuziek, leuterpraatjes, geintjes trappen en andere beuzelarijen. Het is een auditief behang voor als je even te moe bent om te horen wat er werkelijk in de wereld aan de hand is.

Wie daar onlangs ook achter kwam, was Johan Derksen. In een poging zijn populariteit uit te baten, is hij met Radio 538 het internetstation VI Radio begonnen. De laatste voetbalnieuwtjes moesten daar de revue passeren, maar al snel bleek het initiatief niet te vlotten. Vandaar dat Derksen zijn heil elders zocht. Tegen Villamedia zei hij over 538: “Ze hebben daar andere prioriteiten. Wij werden op één hoop gegooid met Wehkamp Radio en met het station van de Efteling”.

Ruud de Wild

Met dit in het achterhoofd las ik met gemengde gevoelens het bericht dat disjockey Ruud de Wild zijn radioprogramma bij 538 op 3 mei aanstaande gaat uitzenden vanuit Auschwitz.

Good morning Auschwitz!

De Wild neemt ook zijn sidekicks Niek van der Bruggen, Jelte van der Groot en Hannelore Zwitserlood mee. Niek van der Bruggen is bij Ruud de Wild terechtgekomen via Radio Decibel en het zondagochtend programma D’r uit!, terwijl Jelte van der Groot niet alleen voor Gordon heeft gewerkt, maar ook nog eens haar sporen heeft verdiend bij Rinkeldekinkel, het middagprogramma van 538. Hannelore Zwitserlood is de winnares van de Radio Bitches Award 2007 en scoort hoog op de site Mokkels.nl.

Ik verzin dit niet, tenzij de NOS die het bericht bracht zich heeft laten belazeren. Daar komt nog bij, aldus hetzelfde bericht, dat ook Lieke van Lexmond in het vernietigingskamp van de partij zal zijn. Lieke van Lexmond of all people, mijn lievelingsactrice, die in Goede tijden, slechte tijden de sterren van de hemel heeft gespeeld. Had de schat ooit kunnen denken dat de verdoemden van Auschwitz naar diezelfde hemel hebben gekeken, zij het dat zij dat deden in de hoop op geallieerde vliegtuigen.

Uiteraard zou Ruud de Wild – in zijn vrije tijd een echte kunstenaar! – Ruud de Wild niet zijn, als hij geen motief had gegeven voor zijn radiotocht naar Auschwitz. Ruud zei: “Zodat wij nooit vergeten wat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd”. Zelf zou ik voor het klassieke  “opdat wij niet vergete…” hebben gekozen, maar  als het om Auschwitz gaat, wil ik zeker niet op alle slakken zout leggen.

Ruud macht frei, daar gaat het om.

Waar zou Ruud gaan zitten met zijn koptelefoon op zijn baseball petje?

In Auschwitz zelf of in het even verderop gelegen Birkenau?  Neemt hij plaats onder de toegangspoort, in een gaskamer, of misschien in blok 10, waar Joseph Mengele zijn medische experimenten uitvoerde? Als het nou mooi weer is, zou ik graag het kleine zwembad willen aanbevelen, dat de SS voor zichzelf heeft laten bouwen in het kamp. Aan de rand daarvan is het heerlijk radio maken. Vandaar kijk je uit over het hele terrein, en met een pino calada erbij zit je zo lekker voor je uit te lullen.

Auschwitz

Ik las trouwens dat Jessica Villerius, ook al bekend van Mokkels.nl, speciaal voor Ruuds programma op die derde mei, als extraatje  “een mini-documentaire” gaat maken over Auschwitz. Daar verheug ik mij nu al op, want een 538-documentaire over Auschwitz kan mij niet mini genoeg zijn!

Waar gaat Ruud het over hebben tussen de commercials van Radio Wehkamp en station de Efterling? Hij zal toch niet denken dat Auschwitz eigenlijk ook een soort Efterling was, compleet met achtbaan?  En welke plaatjes gaat Ruud draaien? Er staat een paard in de gang, lijkt me minder geschikt, want carnaval is al voorbij. Chain Gang van Sam Cook lijkt me geschikt, vooral vanwege die terugkerende oeh’s en aah’s.

En verder wens ik Ruud natuurlijk veel succes toe met zijn uitzending. Oeh! Aah!

Het Parool, 4 februari 2012