Dodelijke homo ludens in Iran

Columns

Het schaakspel is in de Middeleeuwen via Perzië uit in India tot ons gekomen. Wij kunnen de Perzen – sinds 1935 heten ze Iraniërs – daarvoor niet dankbaar genoeg zijn. Maar tegenwoordig maken de ayatollahs het wel erg bont. Er mag heden ten dag in Iran worden geschaakt, maar erg gemakkelijk is het leven niet voor de Homo Ludens in de islamrepubliek.

Zo heeft de politie van Teheran een bioscoop gesloten, waar je op een groot scherm naar het EK-voetbal kon kijken. Voetballen is ook in Iran populair, dus waarom ook daar niet gekeken naar de gespierde mannenlijven? De deuren gingen echter dicht, omdat de exploitant kaartjes aan vrouwen had verkocht. De politiecommissaris verklaarde dat “het vulgaire gedrag” van de mannen tijdens de wedstrijd het voor de vrouwen “ongepast” maakte om mee te kijken. Een dag later werd het verboden aan vrouwen kaartjes te verkopen.

Toch een eigenaardige reactie. Als de mannen zich zo vulgair gedragen, weer dan de mannen uit de bioscoop en stel die alleen open voor vrouwen. Maar zo ver gaat de Iraanse logica niet.

Iraanse computergames

Ook ten aanzien van computergames houden de ayatollahs er een eigen moraal op na. Zo schrijft Sacha Kester in Trouw dat op de tweede Iraanse International Computer Games Expo in Teheran een belangrijke aankondiging is gedaan. Momenteel wordt namelijk gewerkt aan een computergame over de fatwa tegen Salmon Rushdie.

Zoals u weet, is in 1989 door Ayatollah Khomeiny het doodvonnis uitgesproken over Rushdie vanwege diens blasfemische boek De duivelsverzen. De islamitisch wereld stond op zijn achterste benen, onder meer omdat er hoeren in het boek voorkomen die de namen dragen van Mohammeds vrouwen. Bijzonder onfatsoenlijk van die Rushdie en in veler moslimogen een fatwa waard.

Aangezien Rushdie nog altijd niet is gedood, blijft het noodzakelijk de jeugd te herinneren aan deze belangrijke opdracht. Daarom is er een computerspel in de maak met als werktitel: “Het stressvolle leven van Salmon Rushdie en de implementatie van zijn veroordeling”. Er wordt nog geheimzinnig over gedaan, maar vermoedelijk is de winnaar diegene die als eerste Rushdie heeft vermoord. Voordat hij het loodje legt, moet het spel de vervolgde Rushie wel veel stress hebben bezorgd. Of het spel beschaafd genoeg is om ook door vrouwen gespeeld te mogen worden, vermeldt Sacha Kester niet.

Aan de realisatie is een lange voorbereidingsperiode voorafgegaan. Ayatollahs gaan nu eenmaal niet over één nacht ijs en bovendien moet zij ruggenspraak houden met Allah over eventuele morele implicaties. Reeds drie jaar geleden is  studenten om een script gevraagd. De top-drie inzendingen worden momenteel uitgewerkt. Jammer eigenlijk dat Iran maar zo’n klein van het nationaal product aan wetenschap uitgeeft, want dan was dat spel allang klaar geweest. Ik kan niet wachten totdat het in de winkel ligt. Zeker weten: mijn zoon krijgt er een voor zijn verjaardag cadeau!

Is het spel eenmaal ontwikkeld, dan ligt er voor de Iraanse computergame-ontwerpers een grote toekomst open, tenminste als zij nauw blijven samenwerken met de Hoeders van de Moraal. Goede afspraken maken en implementeren, daar gaat het om. Jullie spreken een doodvonnis uit tegen die en die, en wij maken daar vervolgens een spel over. Dus als er geen fatwa bestaat tegen Mark Rutte, dan er ook geen spel over ontwerpen.

Nu denkt u misschien: dat is typisch Iraans. Maar dat is toch niet helemaal het geval. De Iraniërs kunnen namelijk heel goed afkijken. Zo werd deze week ontdekt dat de Amerikaanse televisieserie Game of Thrones een scene heeft uitgezonden waarin het hoofd van George W. Bush is gebruikt, om afgehakt op een staak, te worden rondgedragen.

In dit geval boden de makers snel hun excuses aan. Zij verontschuldigden zich met de mededeling dat er geen politiek statement achter zat, maar dat de decorafdeling “het hoofd toevallig nog had liggen”. Niks aan de hand dus, maar volgende keer gewoon het hoofd van Rushdie gebruiken.

Het Parool, 30 juni 2012