Krankzinnigheid als exportproduct

Beweringen en bewijzen

Op een synode in Rome heeft de anglicaanse aartsbisschop dr. Rowan Williams vorige week aanbevolen om de vele schoolkinderen “zonder een religieuze achtergrond” te leren mediteren. De aartsbisschop ziet meditatie – eigenlijk een vorm van gebed – als de enige sleutel “om te kunnen leven in deze krankzinnige wereld”.

dr. Rowan Williams

Volgens dr. Williams worden wij beheerst door “chaotische emoties”, veroorzaakt door  “een ongezonde consumptiemaatschappij”, die op haar beurt weer “wordt gedreven door de reclame en het bankwezen”. Voor het hoofd van de anglicaanse kerk is “contemplatie het enige ultieme antwoord”.

Tegelijkertijd heeft het dagblad Trouw gemeld dat Trinity Broadcasting en Daystar – twee Amerikaanse televisiestations – in Jeruzalem camera’s hebben opgesteld, die permanent de Olijfberg in de gaten houden.
Binnen afzienbare tijd begint daar namelijk de Apocalyps en het is altijd handig als er live-beelden bewaard blijven voor de kleine groep die gered zal worden.

De  boodschap van contemplatie en ondergang lijkt niet bijzonder opwekkend, zelfs al zou het Einde der Tijden gepaard gaan met de wederkomst van Christus. Maar ik vermoed dat je niet veel jongeren met deze inzichten op de banken krijgt. Zij leven liever in het hier en nu. Dat de wereld krankzinnig is, lijkt niet hun eerste zorg.

Volgens de historicus Huizinga zijn wij ons maar al te zeer bewust van de krankzinnige wereld om ons heen. In Schaduwen van Morgen uit 1935 schreef hij: “Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het. Het zou voor niemand onverwacht komen, als de waanzin eensklaps uitbrak in een razernij, waaruit deze arme Europese mensheid achterbleef in verstomping en verdwazing, de motoren nog draaiende en de vlaggen nog wapperende, maar de geest geweken”. Hij kreeg nog gelijk ook. Vier jaar later brak een oorlog uit, die miljoenen levens kostte. Graag had ik het gezicht van Huizinga gezien, toen men hem in het hiernamaals vertelde dat de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen.

tbs kliniek

Dat wij in een krankzinnige wereld leven, kunnen wij elke dag op elke krantenpagina lezen. Zo stond er gisteren in deze krant het relaas van Annette B., medisch secretaresse van een gesloten inrichting. Zij had stiekem een tbs’er mee naar huis genomen. Annette, moeder van twee kinderen, verstuurde eerder liefdesbriefjes naar de man, met getekende hartjes erop. Hij heeft bij haar thuis gedoucht, gezellig naar televisie gekeken en is later door de politie naakt in de slaapkamer van Annette aangetroffen. Maar toch ontkende de medisch secretaresse tegenover de rechter alle beschuldigingen. Krankzinnig, maar tevens heel gewoon. Voor sommige moordenaars is de gevangenispost van verliefde vrouwen niet aan te slepen.

Of neem de NS Publieksprijs, gewonnen door het treurigste boek van de nominaties. Het gaat over de dood van kind, maar de sponsor liet in de advertentie de felicitaties vergezeld gaan met de leus: “Lekker lezen doe je in de trein”. En dan heb ik nog niet over de auteur van een volkomen bespottelijk boek over de wielrenner Lance Amstrong. Vlak voor  de prijsuitreiking trok de auteur zijn werkje terug, terwijl hij wel wist dat hij niet ging winnen. Zo genereerde hij toch weer meer aandacht dan de winnaar, en uiteindelijk gaat het daarom in deze bezeten wereld.

Of neem Tanja Nijmeijer, oud leerling van het Carmel College in Oldenzaal. Nu is zij door de FARC naar voren geschoven om mee te doen aan vredesonderhandelingen. FARC-strijders zijn inmiddels oude knarren geworden, dus is er best een kans dat straks de vrede tot stand en iedereen in Columbia zich weer gewoon op de drugshandel kan richten. Mag Tanja dan per College Tour, met Twan Huys op de bok, terugkeren naar haar geboortedorp Denekamp? Je zou denken dat het veel meer voor de hand ligt haar linea recta naar het Tribunaal van Den Haag te sturen, waar zij een kamer kan bezetten naast die van Mladic, Karadzic of Charles Tayler.

In de Bijlmer wordt Robert Vuijsje met de dood bedreigd, omdat in zijn film (boek) Alleen maar nette mensen vooral de kakkers uit Amsterdam Zuid belachelijk worden gemaakt. Schotland wil straks liever bij de Europese Unie horen dan bij Engeland. Lady MacBeth verhuist naar België, waar de populisten hebben gewonnen dankzij een nederlaag van het Vlaams Belang. In Lourdes is het 68ste wonder erkend.

Nou jij weer.

Zelfs in het horecawezen zijn ze ongelukkig met Happy Hour en verder loopt het bij een Nederlands bedrijf storm voor een enkele reis naar Mars.

Krankzinnigheid is een prima exportproduct.

de Volkskrant, 17 oktober 2012