AB NORMAAL!

Beestachtig lachen met knettergek konijn

Geen taboe is meer veilig voor Neerlands ranzigste konijn Ab Normaal. Dit politiek bijzonder incorrecte knaagdier grapt er vanachter de toog in zijn stamkroeg ongeremd op los en is niet te beroerd om met de regelmaat van de klok complete bevolkingsgroepen tegen zich in het harnas te jagen. De allernieuwste ster aan het vaderlandse televisiefirmament vervult vanaf 5 april in het naar hem vernoemde programma "Ab Normaall" zijn tweede dragende rol na jarenlang smaak te hebben gegeven aan de immens populaire strip "Stamgasten" van Toon van Driel. Ab, als vanouds slechts gekleed in een door motten aangevreten half vergane regenjas, schmiert er vanuit zijn met bier en sigarettenrook doordrenkte konijnenhol genadeloos op los. Ook het in de bar aanwezige publiek wordt actief betrokken bij de aaneenschakeling van beestachtige grappen van deze vleesgeworden onbeschaamdheid. Zo verzint Ab naar aanleiding van door het publiek aangedragen onderwerpen stante pede de ene brute mop na de andere. Verder passeert elke vrijdagavond in de rubriek "Gouwe Ouwe" een klassieke grol de revue en brengt hij geregeld een eigen bewerking van een bekend lied ten gehore. Niemand is veilig voor deze ongekroonde moppenkoning. Zo worden onder meer hoerenlopers, schoonmoeders, steuntrekkers en het koningshuis regelmatig onder vuur genomen. De kijker thuis wordt aangespoord actief mee te doen aan het programma. Via het internet kunnen humoristen grappen insturen waaruit Ab de "Mop van de Week" selecteert. Tenslotte ontvangt de goedgebekte barkeeper elke vrijdag een bekende gast. Voor iedereen die zin heeft om weer eens onbekommerd te schuddebuiken is bij "Ab Normaal!" altijd een plaatsje aan de bar vrij.
Ab Normaal
_______


Ja hoor es...
What moves me?!

Vrouwen bijvoorbeeld,

als je begrijpt wat ik bedoel.

Kijk ik mag dan wel veel in de kroeg

hangen en schuine moppen vertellen,

maar vergeet niet

dat ik aardig wat bunny's ken

waar ik regelmatig kom aan wippen, hè...

En ja het is dan toch meestal

mijn bekken dat mij beweegt,

zo van achteren met dat staartje op zij

en zo... offeuh...

bedoelde u dat niet?
                   

Plato en het konijn

        Voor me ligt een krant waarmee ME adverteerders hoopt binnen te halen. Ik sta te popelen om eruit te citeren, maar eerst wil ik u even onderdompelen in de wondere denkwereld van Gijs ten Kate van het reclamebureau FHV\BBDO. Hij heeft ME in de markt gezet.
        Toen Veronica uit de HMG-groep stapte om onder de vleugelen van SBS de plaats van Fox in te nemen, bleef er een plaatsje over voor een nieuwe omroep. En dat werd ME. Het was Ten Kate die de opdracht kreeg ME te positioneren, terecht natuurlijk want Ten Kate is ook nog filosoof. In de Volkskrant legde hij onlangs uit dat ME in een traditie komt te staan die bij Plato is begonnen. "Plato staat voor individualisme", zegt Ten Kate, die bovendien heeft vastgesteld dat Plato de inspiratiebron is geweest van de Renaissance en de Franse Revolutie. Dankzij de ideeën van deze Griekse wijsgeer "gedragen mensen zich kosmopolitisch, kijken ze over de grenzen heen. Zijn ze erg tolerant".
        Ik zie het Ten Kate voor me als hij staande naast een flap-over dat soort taal uitslaat tegen een zaaltje van potentiële investeerders. Weten die veel. Die hebben er heus geen idee van dat Plato aartsconservatief was, dat hij de jeugd met fascistische discipline wilde opvoeden en dat ook nog een verschrikkelijke hekel had aan reizen. De investeerders hebben daar geen benul van. Ze willen alleen horen dat hun geld in een warme voedingsbodem valt die al eeuwenoud is.
        "Here is ME", staat erboven de wervingskrant. ME is nu gespeld in onderkast: me. Eerst dacht ik nog dat ze bij de nieuwe zender in God waren gegaan, want zo'n zin herken je niet als Engels. Dan zou het toch zoiets geweest zijn als: "This is me". Maar nee. "Me - the movement is een nieuw verschijnsel in omroepland", staat er, "vanaf vandaag is niks meer hetzelfde. Vanaf vandaag gaan we alles anders doen".
        Zoiets maakt nieuwsgierig. Opgewonden blader ik door de krant om te zien wat er vanaf vandaag anders wordt. Ik doe een greep uit de vele ideeën. Daar hebben we Rolf's Disco Train, die vanaf 21 maart van start gaat "in de verrassendste discotheek van Nederland die een voyeuristisch vermaakcentrum blijkt te zijn". Dan is er Floortje Dessing. Die gaat "mooie, met zorg gemaakte televisie maken over lange autoritten, biertjes drinken in het Vondelpark en over een vers spoor trekken met mijn snowboard".
        Maar wij beginnen pas. TV Babes is een me-programma "dat snel is, uitdagend en aantrekkelijk. De sexy en humoristische passages staan bol van quotes van Hollandse schonen, gelardeerd met persoonlijke interviews". Uiteraard doet ook trendgoeroe Gordon mee in Gordon's Lifestyle. Hij gaat een kijkje nemen bij trendsettende kappers en restaurants, terwijl hij niet nalaat "op bezoek te gaan bij een bekende hippe Nederlander om en passent een nieuwsgierige blik in diens huis te werpen". Esther Duller is eveneens van de partij. Zij gaat op de televisie het moederschap combineren met werken. En vergeet Cindy Pielstroom niet. Die gaat in City Report met vier hippe trendzoekers de nachten van onze grote steden verkennen. Ha fijn, dat wordt weer zuipen en lallen!
        Maar de grote kraker van me wordt een soort muppet, in de vorm van een konijn. Het is me wel een raar konijn, want het konijn heet Ab Normaal. "Geen taboe zal meer veilig zijns voor Neerlands ranzigste konijn", lezen wij. Dit politiek incorrect knaagdier gaat in zijn stamkroeg "complete bevolkingsgroepen tegen zich in het harnas jagen". De me-krant vroeg het konijn ook wat hem beweegt. Het antwoord was schuine moppen vertellen: "Want ik ken aardig wat bunny's waar ik regelmatig aan kom wippen, hè, en dan is het meestal toch mijn bekken dat mij beweegt, zo van achteren met dat staartje…".
        Kortom, ik verheug me erop dat er in Nederland een omroep komt die programma's gaat maken in de geest van Plato.

FEM de Week, 3 maart 2001 © Max Pam


terug naar de inhoudspagina