Pappie & Zoontje Van Westerloo, oftewel het NET5-mysterie

        Mijn kortstondige flirt met SBS behoort tot het meest hilarische uit mijn carrière en achteraf ben ik er nog steeds verbaasd over dat ik ooit heb geloofd dat men werkelijk van plan was om van het SBS-aanhangsel NET5 "een commerciële VPRO" te maken. Kennelijk ben ik nog steeds naïef en niet cynisch genoeg.
        Als beoogd programmamaker bij NET5 had ik van doen met NET5-directeur Remco van Westerloo, maar die heb ik vrijwel nooit gezien. Remco is het zoontje van Fons van Westerloo, de baas van het hele SBS-conglommeraat. Ooit is het zoontje begonnen als telefonist bij de lokale zender AT5, waar papa ook directeur is geweest, om daarna parachutegewijs in één sprong door te stoten naar het directeurschap. Dat is heel slim van Fons, want het zoontje heeft eigenlijk niets te vertellen, moet alles aan papa vragen, terwijl het geld toch in de familie blijft.
        De tweede man, achter papa Fons, is Bart in 't Hout. Hij draagt altijd een verse kegel van ouwe klare met zich mee en is verantwoordelijk voor de pornoprogrammering van SBS6.
Dat geeft wel eens een raar effect, in die zin dat je 's ochtends over iets intellectueels zit te vergaderen met de man die de avond daarvoor nog Gangbang 2000 op het net heeft gezet, een pseudo-documentaire over een vrouw die zich op één dag door twee duizend mannen heeft laten wippen.
        Bekend is ook het verhaal van wat Bernard Hammelburg overkwam. Die moest na zijn mislukking met Morgen gebeurt het een pilot maken voor een nieuw actualiteitenprogramma. Na afloop zaten Bernard en zijn crew in spanning te wachten op wat programmaleider In 't Hout ervan zou vinden. Die kwam inderdaad opgetogen binnen, zij het dat hij opgetogen was over iets heel anders. "Er is zojuist geneukt in De Bus!", riep hij handenwrijvend.
        De Bus is welbeschouwd een typisch SBS-programma. Ik weet nog goed dat ik de middag nadat Big Brother van start was gegaan een bespreking had met Fons van Westerloo. Die zag niets in Big Brother. Het programma was hem door John de Mol al aangeboden nog vóórdat Veronica het in productie nam, maar natuurlijk, zo zei Fons trots, had hij die onzin geweigerd. Er wordt wel eens beweerd dat die commerciëlen een hele fijne neus hebben voor kijkcijfers, maar hier toch mooi niet. Big Brother werd een klinkend succes en Van Westerloo zat er volkomen naast. Snel moest Van Westerloo een inhaalslag maken met iets soortgelijks, en dat is toen De Bus geworden. Eigenlijk is het bij SBS6 en NET5 steeds zo gegaan. Imiteren en recyclen, dat zijn daar de steekwoorden, of het nu gaat over de zich voorslepende Margreet Dolman, de zoveelste gepureerde aflevering van Dröge of over De Vlaamsche Pot revisted.
        Nu we het toch over imiteren hebben: wist u dat Fons van Westerloo heel goed Joop van den Ende kan nadoen? Hij liet mij eens zien hoe Joop van den Ende komt binnenvallen als zo'n overenthousiaste handelsreiziger in stofzuigers. Alleen is die stofzuiger een aktetas waarin allerlei ideeën zitten, bij voorbeeld het idee om een programma te maken waarin met een verborgen camera overspel wordt vastgelegd. Altijd leuk om de echtgenoten met zulke beelden te confronteren. Van Westerloo vond dit idee te ver gaan, maar ik hoef u niet te vertellen waar een soortgelijk programma een paar maanden later toch werd uitgezonden.
        Bart in 't Hout zit er dan bij met een dik boekwerk waarin alle kijkcijfers van de afgelopen tijd zijn opgeslagen. Onlangs zaten Barend en Van Dorp in hun rondgang langs de netwerken aan tafel bij Bart in 't Hout, die de twee presentatoren prompt voorhield dat zij slecht scoren bij meisjes tussen de acht en twaalf jaar, of zoiets. Barend en Van Dorp, die zo gewild zijn dat zij het nu voor het uitzoeken hebben, zijn toen gillend weggelopen en nooit meer teruggekomen.

FEM De Week, 19 december 2000 © Max Pam


terug naar de inhoudspagina