De zorgzame overheid

        Hoe lang is het nu geleden dat de Hell's Angels bij Barend & Van Dorp binnenvielen? Een maand, zes weken? Ik weet het al niet meer. In het begin hoorde je nog dat de zaak de volle aandacht had van Justitie en ik heb ook nog ergens gelezen dat het onderzoek zou worden voortgezet. Niet ongeduldig worden, mijnheer. Potentiële verdachten hebben ook hun rechten. Juist in een democratie behoort men daar zorgvuldig mee om te gaan. Iets anders. De regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft met onmiddellijke ingang de Hell's Angels verboden. Bij invallen in Düsseldorf, Keulen, Aken en Duisburg werden driehonderd agenten ingezet. Typisch Duits, als u het mij vraagt. Naar volk, nare politie. Keert het fascisme terug bij onze Oosterburen.
        Iets anders. Hoe lang is het nu geleden dat Jelle Kuiper, hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, een actieplan van punten heeft opgesteld? Vier, vijf jaar? En hoeveel punten waar het ook al weer? Vier, vijf punten? Ik weet het al niet meer. De hoofdcommissaris zou de zaken heel anders gaan aanpakken. De agenten kregen een boekje dat, als ik het mij goed herinner, Streetwise heette. Daarin stonden een aantal verboden. Gij zult niet wildplassen. Geen zult niet door rood licht fietsen. Gij zult uw autoradio niet hard aanzetten. Gij zult uw vuilnis niet zo maar dumpen. Gij zult uw hond niet op straat laten poepen. De politie stroopte de mouwen op en rukte uit, maar hoeveel bekeuringen zijn er sindsdien uitgeschreven? Zegt de naam Vogelzang u nog iets? Vogelzang, hoofdcommissaris van politie te Utrecht, wilde scholieren inzetten bij het uitdelen van bekeuringen. Om de eigen verantwoordelijkheid onder de jeugd te stimuleren. Hoe lang is dat nu al weer geleden?
        Iets anders. Er schijnt een al of niet geheim rapport bestaan, waarin wordt geconcludeerd dat asielzoekers in Groningen vijf keer zo veel criminele handelingen plegen als gewone Groningse burgers. Dan komt de dienstdoende staatssecretaris op de televisie. Ze zegt dat de conclusie methodologisch niet deugt, omdat in de populatie van Groningse burgers ook kinderen en baby's zijn meegeteld, waardoor er een vertekend beeld is ontstaan ten ongunste van de asielzoekers. Nog geen minuut later gebeurt er werkelijk iets wonderlijks. Wij zien op diezelfde televisie een speciaal politiebericht. Uit een asielzoekerscentrum is een tienjarig jongetje ontvoerd. Het lag te slapen in een spijkerpakje met daaronder een vaalgrijs T-shirt, maar het is verdwenen en niet meer teruggevonden. Iedereen die aanwijzingen heeft, wordt gevraagd de politie in zijn of haar woonplaats in te lichten.
        Iets anders. Een op de vier reizigers in het openbaar vervoer heeft te maken met agressie. Minister Netelenbos heeft nu gezegd dat de veiligheid een kwestie is van de vervoersbedrijven zelf en dat zij daarvoor geen geld ter beschikking wil stellen. De overheid is verantwoordelijk tot de deur van een bus of tot de deur van een televisiestudio. Iets anders. Job Cohen wordt een geweldige burgemeester van Amsterdam, zegt iedereen. Job kwam en formuleerde als zijn voornaamste doelstelling dat hij "de boel een beetje bij elkaar wil houden". Om die woorden kracht bij te zetten hield hij bij zijn installatie een futloze rede, waar alle gemeenteraadsleden ook weer erg blij mee waren. De nieuwe burgemeester werd ook nog geroemd om zijn menselijkheid. Hij heeft namelijk een zieke vrouw en door zijn keuze voor Amsterdam kan hij beter voor haar zorgen. Niemand zei: mijnheer de burgemeester, wij hebben er alle respect voor dat u uw zieke vrouw wilt bijstaan, dat siert u, maar waarom bent u dan geen secretaris van ons gemeentearchief geworden? Dan is een heel rustig baantje. Heeft u er enig idee van wat het burgemeesterschap van Amsterdam betekent? Altijd werken, steeds maar weer naar huis bellen dat u wat later komt.
        Iets anders. Amsterdamse gemeenteraadslid Fatima Elatik heeft beweerd dat de vrijheid van meningsuiting in ons land te ver is doorgeschoten. Ze zei dat toen een opera moest worden afgelast, omdat de zangers werden bedreigd door moslims die vinden dat de vrouw van de profeet niet als toneelpersonage mag worden opgevoerd. Ze vond de afgelasting een moedig daad. Een staatssecretaris van haar eigen partij heeft nu haar uitlatingen veroordeeld, maar hoe lang is het al weer geleden dat mevrouw Elatik terreur tegen kunstuitingen aanmoedigde?
        Twee maanden, drie maanden? Ik weet het al niet meer.

NRC\Handelsblad, 26 januari 2001 © Max Pam

terug naar de inhoudspagina