De site www.saudi-binladin-group.com lijkt niet meer te bestaan.

De vleeseter

        In de dagen na De Klap zit ik vaak op het Internet, op zoek naar allerlei soorten nuttige en nutteloze informatie. Het is al laat als ik een beetje uit balorigheid www.binladen.com intik. Je weet het nooit, misschien heeft die Bin Laden wel een eigen site, van waaruit hij de wereld inlicht over zijn daden. Nee, zo'n site bestaat niet, maar wel word ik automatisch doorgewezen naar www.saudi-binladin-group.com, ongetwijfeld het adres van de banken die gelieerd zijn aan de steenrijke familie van Osama.
    Het is trouwens een heel consortium, waartoe ook de Citi Bank, de National Commercial Bank en ABN/AMRO behoren. Bin Laden is natuurlijk ook maar een naam, zoals Jansen of Smith, maar zouden ze het bij de ABN/AMRO leuk vinden om nu met Bin Laden geassocieerd te worden? Ik voorzie ook maar weinig bonafide klanten voor de Stalin Bank of voor de Hitler Sparkasse. Nee, er moet in de wereld nog heel wat gebeuren voordat Ajax met shirtreclame van de Binladin Group het veld opkomt. Binladin Groep.
    Eigenlijk ben ik op zoek naar iets anders. Nog niet zo lang geleden las ik Secrets & Lies, Digital Security in a Networked World van Bruce Schneier. In dit boek schets de auteur de gevaren van een gedigitaliseerde wereld. Het internet is een prachtige uitvinding, maar kan, zoals alle prachtige uitvindingen, ook worden gebruikt door mensen met minder prachtige bedoelingen. En de mensen met die minder prachtige bedoelingen kunnen dan weer worden opgespoord met methoden die aan alle kanten de privacy schenden. Veiligheid versus privacy, dat zal na De Klap het grote discussie worden. De ferme taal van president Bush duidt erop dat de kansen van privacy zijn gedaald als de koersen van Wall Street.
    Ik ben trouwens benieuwd hoe ze Bin Laden te pakken gaan nemen. In Secrets & Lies, lees ik dat de Columbiaanse drugsbaas Escobar door de Amerikanen werd gespot via zijn telefoon, volgens een methode die pinpointing heet. De Russen gebruikten dezelfde techniek tegen de Tsjetsjeense leider Doedajev. Nadat hij zijn positie via zijn persoonlijke satelliettelefoon had verraden, kreeg hij een air-to-surface raket op zijn kop. Jammer voor Escobar en Doedajev, maar als men iedereen kan afluisteren en traceren, dan kan dat ook bij u, bij uw vrouw en bij uw kinderen. De staat maar ook uw buurman kan straks met een eenvoudig programmaatje nagaan hoe vaak u met uw maîtresse belt.
    De FBI heeft zo'n programma al in het groot. Het programma heet Carnivore, de vleeseter. Vorig jaar juni werd het in dienst genomen. Carnivore draait op een computer met een enorm potentieel, zodat het per seconde miljoenen e-mails doorzoeken op relevante informatie. Alle mails die bijvoorbeeld een zin bevatten met de woorden "bom" en "president" haalt Carnivore eruit. Maar ja, een terrorist gebruikt die woorden natuurlijk alleen in code. Hij schrijft "krentenbol" en "opa", wat Carnivore natuurlijk ook wel weer weet.
    Intussen zijn de bevindingen van Carnovore bij verschillende rechtzaken ingebracht. Verdachten werden geconfronteerd met e-mails die zij meenden vernietigd te hebben, maar die Carnivore voor de eeuwigheid had bewaard. Voor deze geheime operaties moet de FBI wel toestemming vragen bij de federale regering, maar volgens het Electronic Privacy Information Centre, een organisatie van verontruste burgers, schenden de geheime diensten de privacy inmiddels op grote schaal. Dat zal er de afgelopen week niet minder op zijn geworden en als u een regelmatige e-mailverstuurder bent, is de kans groot dat ook een van uw boodschappen door Carnivore is gescand.
    Al eerder heb ik geschreven dat privacy op het internet niet bestaat. Er zijn wel plannen geweest om de burger beter te beschermen, zoals het plan van Ian Goldberg om een pseudonymus communications infrastructure voor het internet op te zetten. Maar zo ver is het nog lang niet en als het aan de geheime diensten ligt, zal het ook nooit zo ver komen. Maak er daarom het beste van en beschouw Carnivore voorlopig als een digitaal huisdier.

FEMdeWeek, 22 december 2001