Illustratie in de Kijk

De Kijk

    Omdat ik vind dat de lezer er recht op heeft te weten wie hem toespreekt of toeschrijft, heb ik bijna altijd mijn eigen naam onder een stukje gezet. Bijna altijd, want er is een tijd geweest dat ook ik onder pseudoniem heb geschreven. Victor Vogel heette de mombakkes waarachter ik mij verschool.
    Waarom ik destijds een andere identiteit heb aangenomen, weet ik niet meer. Het was fatsoenlijk werk dat ik deed, niets om me voor te schamen. Victor Vogel schreef namelijk in de Kijk, een populair wetenschappelijk blad dat vooral bedoeld is voor jongeren. In de Kijk schreef ik zo'n beetje over alles: over de meervoudige persoonlijkheid, over de psychologie van het geld, over mijnrampen en schaakcomputers, over humor in de wetenschap en over mensen die spontaan in de brand vliegen. Dat laatste is volgens mij onzin, maar de Kijk was altijd in voor een sappig onderwerp.
    Het was leuk om te doen en het betaalde nog goed ook. De Kijk zorgde ervoor dat ik in mijn begintijd als journalist nog wat geld overhield om op vakantie te gaan. Op een gegeven moment ben ik er echter mee gestopt en daarna heb ik het blad uit het oog verloren. Maar onlangs kreeg ik het weer onder ogen. Misschien iets voor mijn zoon, dacht ik, voor als hij straks oud genoeg is om in techniek en wetenschap geïnteresseerd te raken.
    Tot mijn verrassing is Hans Waleveld nog steeds hoofdredacteur, een aardige vent die daar al meer dan 25 jaar moet zitten. Maar voor de rest is er toch wel het een en ander veranderd. Zo lijkt de inhoud van het blad een stuk agressiever. Je had ze vroeger ook, maar in het juni-nummer stikt het van de militaire onderwerpen: met de Nederlandse anti-terreur-eenheid op pad, straaljager "schiet om een hoekie", spionnen actief, het Amerikaanse ruimteschild, hoe gebruik je springstoffen en een beschrijving van het nieuwe computerspel Blitzkrieg. Ook andere onderwerpen lijken geheel toegesneden op wat de patatgeneratie leuk vindt: alles over de cabrio en wat Dick Maas uitgaf aan speciale effecten voor zijn film De lift. Het traditionele biologie-item wijkt van deze teneur niet af en gaat over de gevaarlijkste dieren ter wereld, opgesteld volgens de zogenaamde killer top-10. De malariamug staat bovenaan, gevolgd door nijlpaard en olifant. Het is maar dat u het weet. Het juni-nummer bevat geen onderwerpen uit de psychologie, de sociologie of uit andere wapenloze wetenschappen, maar er is wel een column van Ronald Giphart.
    Zegt de inhoud van de Kijk iets over een veranderende samenleving? Ik vrees van wel en ik vraag mij ernstig af of Victor Vogel dit allemaal kan verdragen.

Folia, 6 juli 2001

(Dit was mijn laatste bijdrage aan Folia. De nieuwe hoofdredacteur Marcel Hulspas heeft de opdracht aanvaard flink te bezuinigen en van Folia een universitair huis-aan-huisblaadje te maken.)