De hond van Jeffrey Masson

    Omdat ook wetenschappers wel eens hoge verkoopcijfers willen, verschijnen er regelmatig wetenschappelijk angehauchte boeken over het huisdier, vooral over katten en honden. Aangezien ik zelf een hondenman ben, interesseren mij al die boeken over honden het meest. Het laatste boek dat ik las op dit gebied heette Dogs Never Lie About Love van Jeffrey Moussaieff Masson.


    Zegt de naam Masson u iets? Hij was een vooraanstaande sanskritist toen hij in 1978 directeur werd van de Freud Archives. Daar maakte hij enorme ruzie met Anna Freud, zodat hij drie jaar later werd ontslagen. Sindsdien is Masson zwalkende. Zijn oude vak, het sanskriet, wilde hij niet meer opnemen, maar wel begon hij in San Fransisco een broodjeszaak Panini. Dat is óók de naam van een beroemde logicus uit de Indische oudheid. Masson heeft me daar eens een van zijn beroemde pastramisandwiches geserveerd. Daarbij vertelde hij dat er op de wereld misschien maar 23 mensen zijn die zijn boek over de wiskunde van Panini kunnen begrijpen. Er zijn van dat boek namelijk 23 exemplaren verkocht.
    Masson is een veelzijdig man. Omdat hij een tijdje geďnteresseerd was in de figuur van Weinreb, heeft hij geleerd Nederlands te lezen. Maar omdat er ook bij hem brood op de plank moet en je niet eeuwig je privé interessen kunt najagen, is hij sinds een paar jaar hij in de dieren gegaan. Na dat boek over honden is er ook nog When Elephants Weep bijgekomen. Met die boeken over dieren gaat het trouwens een stuk beter - die verkopen als warme broodjes.


    Terug naar de honden. Masson was niet de eerste die over onze trouwe viervoeter schreef en hij zal ook niet de laatste zijn. In de Volkskrant lees ik dat Masson al weer een opvolger heeft. De Amerikaanse wetenschapsjournalist Stephen Budiansky schreef: De waarheid over honden. Al die boeken over honden - en vast ook die over katten - hebben altijd één inzicht gemeen. Honden zijn veel intelligenter dan tot dusver is aangenomen, al zul je ze nooit kunnen afleren in de tuin te graven. Dat graven is namelijk evolutionair bepaald. Maar verder kunnen honden praktisch alles. Mijn hond kan bijvoorbeeld een Saab 9000 herkennen. Tegen het portier van elke Saab 9000 springt hij op om te kijken of wij er misschien in zitten, zelfs als wij deze keer niet de auto hebben genomen, maar gewoon achter hem lopen.
    Jeffrey Masson is trouwens al weer aan nieuw boek begonnen. Niet over zijn hond dit keer, maar over zijn vader. My father's Guru heet het. Wordt ook een bestseller.

Folia, 22 juni 2001