Spieken

Volgens mij is het in Las Vegas begonnen. Het moet in de jaren tachtig zijn geweest dat een blackjackspeler werd betrapt, die van zijn oren tot zijn schoenen volgepropt zat met elektronica. Zo kon hij het telsysteem, aanbevolen in Beat the Dealer, tot in de perfectie uitvoeren en een aardig winstje opbouwen. Uiteraard wist de mafia in Vegas wel wat men met zo'n mannetje aan moest. Nog diezelfde dag kreeg hij de verzekering dat als het nog een keer zou gebeuren, hij voortaan met een blok beton aan de voeten het verkeer op de bodem van de Colorado kon gaan regelen.
    Daarna sloeg het over naar het schaakspel. Zo deed in 1993 aan het kampioenschap van Philadelphia een swingende vogel mee met een walkman in zijn rastakapsel. Hij heette John von Neuman, een naamgenoot dus van de beroemde wiskundige John von Neuman (1903-1957),die op Princeton aan computers werkte. De rasta-Von Neuman was daarentegen een schaker zonder rating. Hij gedroeg hij zich ook wat eigenaardig. Zo dacht hij bijvoorbeeld een uur na over een zéér voor de handliggende zet. Soms knoeide hij, maar soms maakte hij ineens remise maakte met sterke grootmeesters. Toen men er achter kwam dat de rastaman via zijn walkman in contact stond met een schakende instantie van buiten, was de vogel met zijn prijzengeld al gevlogen. Dit kunststukje is later in Duitsland overgenomen door ene Clemens Alwermann, een amateur die ook plotseling van grootmeesterniveau was, maar die dat kunststukje niet kon herhalen.
    Daarentegen is het in Nederland allemaal begonnen met de afschaffing van het hoofdrekenen. Ik herinner mij nog dat mijn dochter van acht in opdracht van de school een zakjapannertje moest aanschaffen en ik zie ook nog hoe zij 4 x 4 intoetste. Ja, hoor: 16. Sindsdien heeft zij haar zakjapannertje op elk examen meegenomen.
    En dan nu de studenten in Maastricht, die vanaf de wc sms-berichten met het goede antwoord doorsturen naar een medestudent die tentamen zit te doen. De leiding van de faculteit economie en bedrijfskunde gaat binnenkort in de reglementen opnemen dat je tijdens het tentamen geen mobiele telefoon meer bij je mag hebben. Ongelooflijk dat het tot dusver wel mocht! Men weet dat het voorzeggen en het spieken gebeurt, maar men heeft nog niemand betrapt. Telkens als men de wc-deur openrukte, was men net één sms-toets te laat.
    Toch heb ik wel een oplossing om een einde te maken aan de gewoonte het mobieltje naar het tentamen mee te nemen. Een blok beton is zo gemaakt en de Maas is niet ver weg.

Folia, 26 mei 2001