Interviews
   
     
Interview met de schilder Co Westerik: "Intens is een woord waar ik erg van houd".
     
Bernie Brillstein: "Het probleem is ook dat de netwerken vol zitten met de mensen die nooit beslissingen durven nemen. Lafheid is troef bij de omroepen". Vorig jaar, toen ik een toeristisch tochtje door Hollywood maakte, kreeg ik bij toeval de gelegenheid om een interview te houden met Bernie Brillstein, een van de belangrijkste film- en televisieproducenten van Amerika. Momenteel produceert hij series als The Sopranos en Seinfeld. In het verleden was hij de man van The Muppet Show en van The Blues Brothers.
     
Interviewmet de schrijver Michel Faber Interview met de schrijver Michel Faber, wiens boek Under the Skin in Groot-Brittanië juichend besproken is. Lees over mijn wederwaardigheden in Schotland, waar ik samen met de filmcrew van Theo van Gogh de vreemde schrijver opzocht. De foto's zijn van Onno Krijnen. Ander beeldmateriaal is afkomstig uit de documentaire die Van Gogh over Faber aan het maken is.
     
Interview met Willem Frederik Hermans Iedereen die mijn werk volgt, weet dat ik W.F. Hermans beschouw als de grootste Nederlandse schrijver van de afgelopen eeuw. Ik heb hem drie maal geïnterviewd een maal voor de Volkskrant, een maal voor NRC\Handelsblad en een maal voor Maatstaf. Dat interview voor Maatstaf is misschien wel het interessantste van de drie, vooral omdat het gaat over Hermans' polemisch werk, met name over Mandarijnen op Zwavelzuur. Omdat Maatstaf een literair tijdschrift en het interview zodoende slechts door 52 lezers en een paardenkop zal zijn gelezen, wordt het hier in extenso nogmaals afgedrukt.
Toegevoegd is tevens een niet eerder gepubliceerde foto, waarop Hermans, Frits Staal en ondergetekende te zien zijn. De foto is genomen door de taalkundige Henk Verkuyl, die zo bibberde van ontzag dat iedereen er helaas een beetje vaag op staat. Voor fans van Hermans is dat natuurlijk geen bezwaar.
     
Interview met Lodewijk Prins Prins, die onlangs op 86-jarige leeftijd is overleden, was na de Amerikaan Dake de oudste nog levende grootmeester. Hij was een curieuze figuur binnen de Nederlandse schaakwereld. Hij koesterde vele vetes, onder wie met Hein Donner, maar hij werd ook wel "de alter-ego van Donner" genoemd, om aan te geven hoe zeer deze twee mannen op elkaar leken.
     
Interview met Rudy Kousbroek "Nederland is een boerenkafferland met afstootwekkende stadstuintjes die door de Nederlanders bloemenweelde worden genoemd."
     
Een interview met Michail Moiseevitch Botwinnik
"Ik heb Kasparov nooit geholpen omdat hij zo'n fantastisch mens was, maar omdat hij zo'n fantastische schaker was."
           
Interview met: DOUGLAS R. HOFSTADTER Door een gelukkig toeval bleek Hofstadter bij zijn verblijf in Amsterdam precies in de straat te logeren waar ik woon, zodat ik hem kon uitnodigen voor een lunch, tijdens welke hij enige vragen zou beantwoorden.  
           
 

terug naar de inhoudspagina