DE MATCH OM HET WERELDKAMPIOENSCHAP SCHAKEN

PARTIJ: 15 (2 november 2000)

        Door de vijftiende matchpartij tegen Gari Kasparov remise te houden, mag uitdager Vladimir Kramnik zich nu de sterkste schaker ter wereld noemen. Met 8,5-6,5 won Kramnik de tweekamp van de man die vijftien jaar als de ware wereldkampioen werd beschouwd.
        Toch is niet helemaal duidelijk welke status Kramnik met deze zege heeft bereikt. Volgens sommigen is hij "officieus wereldkampioen", volgens anderen slechts "Braingame-kampioen" en volgens de FIDE is hij helemaal geen kampioen. De FIDE erkent Alexander Khalifman, nummer 45 op de wereldranglijst, als de ware titelhouder. Kortom, er is voor Kramnik nog veel te doen om de wereld ervan te overtuigen dat hij, en hij alleen, terecht aanspraak mag maken op de lauwerkrans die bij het schaken nog traditioneel om de nek van de kampioen wordt gehangen.
        In ieder geval heeft Kramnik de tweekamp met Kasparov volstrekt verdiend gewonnen. Ook in de laatste partij liet hij zien dat hij op dit ogenblik praktisch onverslaanbaar is. Om nog terug te komen in de match moest Kasparov gisteren nog wat proberen en optisch gezien leek het er ook op dat hij na de opening enig voordeel had bereikt. Maar Kramnik verdedigde secuur, waardoor Kasparov geen enkele kans om zich met hyperagressieve uit te leven. Toen Kasparov na 38 zetten remise aanbood en daarmee afstand deed van de troon, was het eerder Kramnik die beter stond.
        Het was ook op dit moment dat Kramnik voor het eerst een zichtbare emotie toonde. Met beide knuisten maakte hij het gebaar dat je voetballers altijd ziet maken na het maken van een doelpunt. Ook lachte Kramnik even, maar dat was zo'n beetje alles. Hij is pas 25 jaar, maar sinds Botwinnik heeft de schaakwereld niet meer zo'n beheerste en ingetogen wereldkampioen gekend. Zelfs op de persconferentie na afloop was Kasparov heel wat meer aan het woord en toonde Kramnik zich zoals altijd bescheiden.
        Kasparov gaf ruiterlijk toe dat hij had gefaald. "Noch met wit noch met zwart heb ik in de openingen iets bereikt", zei hij, waaraan hij toevoegde: "Kramnik heeft een paar gewaagde keuzen gedaan, waardoor hij in een klap mijn voorbereiding waardeloos maakte. Hij speelde beter dan ik, maar ik ben niet zo zeer op bord als in de voorbereiding overklast". Kramnik hoorde het vriendelijk aan, maar maakte toch een relativerende opmerking. "Ach", zei hij, "het is allemaal relatief. Al in het midden van match voelde ik mij ook goed zonder openingen".
        Op de vraag of Kramnik zich gaat inzetten voor een hereniging met de FIDE, hield de nieuwe kampioen zich op de vlakte: "Ik laat dat aan Braingames over". Uiteraard was Kasparov op dit punt heel wat pertinenter. Hij zei Kramnik te beschouwen als de enige echte wereldkampioen, de veertiende uit de geschiedenis van het schaakspel. Duidelijk werd ook dat Kasparov niet direct van plan is een tweede viool te gaan spelen. "Ik wacht op een voorstel van Braingames om tot een nieuwe match met Vladimir te komen", zei hij.
        Dat is een opmerkelijk streven. Nog voor de match in Londen heeft organisator Raymond Keene namelijk verklaard "dat het idee voor een revanchematch al jaren geleden uit het raam is gegooid". Ook zou Kasparov, althans volgens Keene, hebben toegezegd dat hij in het geval van een nederlaag mee zou doen aan een kwalificatietoernooi. Het land waar dat toernooi moet plaats vinden, is bij die gelegenheid al genoemd: Portugal.
        Inderdaad heeft de FIDE indertijd het recht op een revanchematch afgeschaft, overigens zeer tot ongenoegen van toenmalige wereldkampioen Botwinnik. Later heeft Kasparov gezegd dat al die matches met Karpov hem bijna aan de rand van de afgrond hebben gebracht, maar nu hij zelf het slachtoffer dreigt te worden van die afschaffing denkt Kasparov er wat anders over denkt. Zonder wereldtitel zou het wel eens heel eenzaam om hem heen kunnen worden. De FIDE kan hem nu negeren en zal niet aarzelen onderhandelingen te openen met Kramnik. Voor Kasparov, die grootse plannen had en zelfs met zijn onderneming de beurs opwilde, zal het praktisch onmogelijk zijn die ambities zonder wereldtitel te verwezenlijken. Derhalve zal Kasparov alles op alles zetten om het verloren terrein te heroveren.
        Daarop inspelend, circuleerden de afgelopen week op het Internet geruchten over afgesproken werk. In de nieuwsgroepen kunnen velen haast niet geloven dat Kasparov zich op zo'n willige manier heeft laten verslaan. Zij suggereren dat over de uitkomst van tevoren al vast stond, zodat er een lucratieve revanchematch kan worden gehouden. Vooral op site van rivaal Khalifman - www.gmchess.com - is met een groot wantrouwen over de tweekamp geschreven. Hoewel men daar uiteraard op de hand van Kramnik is, vindt men het eigenlijk een wonder dat de uitdager de tweekamp heeft gewonnen. Nog nooit is Kramnik erin geslaagd een match van een sterke schaker te winnen, zo valt bij Khalifman te lezen. Hij verloor in het verleden matches van Kamsky, Gelfand en Sjirov, dus hoe is het dan mogelijk dat hij ineens met zo'n vertoon van macht de wereldkampioen kan verslaan? Het zijn grotendeels modderachtige speculaties, die onaangenaam zijn om te lezen.
        Tenslotte nog dit. Tijdens de match werd de Schotse journalist Henderson met geweld door de organisatoren uit de perskamer verwijderd, omdat hij al te spottend over de match zou hebben geschreven. Henderson keerde niet meer terug. Hij verslaat nu de schaakolympiade die in Istanboel wordt gehouden.

Kasparov-Kramnik (15)
1. d2-d4 Pg8-f6 2. c2-c4 e7-e6 3. g2-g3 d7-d5 4. Lf1-g2 Lf8-e7 5. Pg1-f3 0-0 6. 0-0 d5xc4 7. Dd1-c2 a7-a6 8. Dc2xc4 b7-b5 9. Dc4-c2 Lc8-b7 10. Lc1-d2 Lb7-e4 11. Dc2-c1 Le4-b7

Pikant. Zo heeft Karpov eens tegen Kasparov gespeeld.

12. Ld2-f4 Le7-d6 13. Pb1-d2 Pb8-d7 14. Pd2-b3 Lb7-d5 15. Tf1-d1 Dd8-e7

In een partij Barejev-Lalic werd 15. … Db8 gespeeld met goed spel voor wit.

16. Pf3-e5 Ld5xg2 17. Kg1xg2 Pf6-d5 18. Pe5-c6 Pd5xf4+ 19. Dc1xf4 De7-e8 20. Df4-f3 e6-e5 21. d4xe5 Pd7xe5 22. Pc6xe5 De8xe5 23. Td1-d2 Ta8-e8 24. e2-e3 Te8-e6 25. Ta1-d1 Te6-f6 26. Df3-d5 De5-e8!



Kramnik wil nu eens geen dames ruilen. Terecht, want 26. … Dd5x 27. Td5x, gevolgd door 28. Tc1 zou heel slecht zijn voor zwart

27. Td1-c1 g7-g6 28. Td2-c2 h7-h5 29. Pb3-d2 Tf6-f5 30. Dd5-e4 c7-c5 31. De4xe8 Tf8xe8 32. e3-e4 Tf5-e5 33. f2-f4 Te5-e6 34. e4-e5 Ld6-e7 35. b2-b3 f7-f6 36. Pd2-f3 f6xe5 37. Pf3xe5 Te8-d8 38. h2-h4 Td8-d5 en remise opvoorstel van Kasparov.


terug naar de overzicht pagina WK