uit: De onderzoekers van de oorlog - Max Pam. Sdu 1989

Loe de Jong is Heineken-bier

        Met Loe de Jong is het als met Heineken-bier: zij die zich beschouwen als echte kenners geven er altijd op af. Heineken-bier is paardenpis of uilenzeik. Nee, Hertog Jan is veel lekkerder, of al die Belgische biertjes waar de moderne snob geen genoeg van kan krijgen. Zelf denk ik daar anders over. Ik heb altijd met plezier een heerlijk helder Heineken gedronken, vooral in het buitenland waar zo'n groen flesje een waar genot is als je bent dood gegooid met Budweiser. Ik bedoel: als ik iets wil nazoeken over de Tweede Wereldoorlog kijk ik altijd eerst in Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereld van Dr. L. de Jong.
        Staan er dan geen fouten in?
        Jazeker, honderden. Maar ondanks al die fouten zou ik geen bron weten waar meer te halen valt. Een aantal fouten heeft Loe toegegeven, een aantal niet. Loe is inderdaad eigenwijs. Hij is een moralist en een inquisiteur, hij is koppig en onredelijk, alles wat je maar wilt, maar bovenal is hij een held die iets volbracht heeft waar anderen niet eens aan dorsten te beginnen.
        Nu vindt men opeens dat Loe destijds te hard voor Aantjes is geweest. Destijds was 1978, wat betekent dat al die plotselinge verdedigers van Aantjes wel erg lang met hun steun hebben gewacht. In feite hebben ze allemaal gewacht tot het voor hun eigen carrière helemaal geen kwaad meer kon om voor Aantjes in de bres te springen. Daarom heb ik zin nu eens voor Loe in de bres te springen. Van het begin af aan heeft Aantjes over zijn oorlogsverleden gezwegen en als hij er toch iets over moest zeggen, heeft hij erover gelogen. Hij was weliswaar geen lid van de Waffen SS, zoals Loe dacht, maar van de Germaanse SS. Tel uit je winst. De Waffen SS schoot, de Germaanse SS bedacht waarom je moest schieten. Aantjes werd lid om zich te drukken, maar er waren ook mensen die zich niet wilden drukken en lid van de ondergrondse werden. Als Aantjes toen zijn Bergrede had gehouden was hij een held geweest, nu werd hij een hypocriete zak.
        Max van Weezel, de adjunct van Vrij Nederland wil dat Aantjes eerherstel krijgt. Mooi, maar misschien kan Van Weezel dan ook Buikhuizen rehabiliteren, evenals al die Weinreb-tegenstanders die jarenlang in zijn blad zijn beledigd. En herinnert u zich nog mevrouw Van Hees, voorzitster van de PvdA, die weg moest omdat zij in VN valselijk van corruptie werd beschuldigd? Haar definitieve rehabilitatie is over 23 jaar te verwachten.

Folia, 16 februari 2001 © Max Pam


terug naar de inhoudspagina