Schaken
   
     
Guest71, Bobby Fischer is weer opgedoken. Het schaakmonster zou weer spelen, nu op de Internet Chess Club, onder pseudoniem uiteraard.
     
De nieuwe drager van de Euwe-ring is het schaken nog niet verleerd, of hoe Jeroen Piket in een openingsvalletje trapte.
     
1901-2001, de eeuw van Euwe "Euwe is ongetwijfeld een uitzonderingsfiguur, misschien niet in de eerste plaats als strijder, maar wel als een voor zichzelf onverbiddellijk en volstrekt rechtlijnig wilsmensch, die zijn groote intellectuele capaciteit in dienst van het doel vermag te stellen".
     
Claude E. Shannon Onlangs overleden op 84-jarige leeftijd. De grote man op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dankzij zijn aanwijzingen is het schaakspel gekraakt. "Dank u wel, mijnheer Shannon!"
     
De match om het wereldkampioenschap Voor het dagblad Het Parool - léés die krant - heb ik dagelijks deze match gevolgd. U kunt de verslagen lezen van alle partijen, plus korte analyses. Kramnik won met 8,5-6,5 en is de nieuwe wereldkampioen. Verder staan bij de partijen 7, 8 en 9 nog niet eerder gepubliceerde foto's van het zogenaamde Henderson-incident. John Henderson is de journalist die door de organisatie met harde hand uit de perskamer is verwijderd, omdat men zijn stukken te kritisch vond.
     
De schaakpartijen van Marcel Duchamp Een stuk over mijn verzameling van door Duchamp gespeelde partijen. Bij mijn weten zijn er nu 89 partijen van Duchamp bekend.
Het is mijn bedoeling in toekomst al deze partijen op mijn site te zetten.
 
     
De computer Fritz SSS en het Nederlands schaakkampioenschap Aan het NK-schaakkampioenschap doet een computer mee. De meeste schakers hebben daar geen zin in: "Er doet toch ook geen vorkheftruck mee aan het NK gewichtheffen". Maar geen paniek. Zo goed doet de computer het nou ook weer niet.
     
De records van Koltanowski Bij de dood van de wereldrecordhouder blindschaken
     
Het graf van Alexander Aljechin Alexander Aljechin wereldkampioen van 1927 tot 1946. Speciaal voor de schakers en/of kerkhovenbezoekers. Het graf van Aljechin is door decemberstorm in Frankrijk ernstig beschadigd. Naast een stukje over de geschiedenis van het graf een foto van de omgevallen zerk. Tevens zijn er twee foto's te zien van de fotograaf Pieter Boersma, genomen in juni 1978, toen alles met het graf nog in orde was.
Bovendien is een foto toegevoegd van Aljechins zoon.
     
Het geheime wonder Het geheime wonder is dat Het geheime wonder niets met een schaakroman te maken heeft.
     
Hoe Horowitz en Donald Duck samen een schaakboek schreven Een recensie over het boek 60 jaar Hoogovenstoernooi van Alexander Münninghof en Lex Jongsma
           
Interview met Lodewijk Prins Prins, die onlangs op 86-jarige leeftijd is overleden, was na de Amerikaan Dake de oudste nog levende grootmeester. Hij was een curieuze figuur binnen de Nederlandse schaakwereld. Hij koesterde vele vetes, onder wie met Hein Donner, maar hij werd ook wel "de alter-ego van Donner" genoemd, om aan te geven hoe zeer deze twee mannen op elkaar leken.
     
Prins-Kotov
(Amsterdam, 1954)
Een fraaie partij van Prins.
     
Een nieuwe bergtop van het Teutonisch denken Het was in 1993 dat aan een open toernooi van Philadelphia een swingende vogel meedeed met een walkman in zijn rasta-kapsel.
           
De intuïtie van Bobby Fischer
De vraag is natuurlijk of intuïtie niet gewoon in logaritmen te vangen is. De programmeurs denken van wel, de schakers hopen van niet.
           
Donner zei het al:
schaken is een gelukspel

Op een avond in 1983 analyseerde de Duitser Frits Baumbach een partij die hij in de finale om het wereldkampioenschap correspondentieschaak aan het spelen was tegen zijn grootste concurrent Nesis. Toen hij klaar was met zijn analyse, schreef hij zijn zet op een kaart en gooide die in de brievenbus. Met vreselijke gevolgen.
           
Het genie
Ik heb Fischer zien spelen, Botwinnik mat zien geven, ik heb Tal zien offeren en Karpov zien wurgen, maar wat Kasparov presteerde met die combinatie van vijftien zetten overtreft alles.
Een interview met Michail Moiseevitch Botwinnik
"Ik heb Kasparov nooit geholpen omdat hij zo'n fantastisch mens was, maar omdat hij zo'n fantastische schaker was."
 

terug naar de inhoudspagina