Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht dat voor goddelozen van belang.

DE GROTE JEZUS QUIZ

Een overdonderend succes in smakeloosheid, zo mag de uitzending van de EO en de RKK wel genoemd worden. Maar liefst 1,7 miljoen kijkers stemden met de paasdagen af op The Passion, een spektakelstuk over de kruisiging van Jezus dat bij de Erasmusbrug in Rotterdam werd opgenomen. In Het Parool schreef ik er dit stukje over.

“Christenen nemen hun eigen geloof niet meer serieus”, schreef ik.

Maar dit alles werd nog overtroffen door de daags daarna uitgezonden De Grote Jezus Quiz, die vol lolligheid het leven van de heiland tot onderwerp had. Lopen over water, maar dan als geintje, enzovoort. Wie zich het ledenbestand van de EO voorstelt – van Staphorst tot Nunspeet en Capelle – kan begrijpen dat het klachten regende.

Daarop bood de EO snel zijn excuses aan. Hierdoor aangemoedigd probeerde ik de Grote Jezus Quiz natuurlijk nog eens terug te zien op Uitzendinggemist, maar helaas: het programma was er al afgehaald, of heeft er misschien nooit opgestaan. De EO liet de quiz het liefst verdwijnen.

Maar mag dat wel, vroeg ik mij af. De quiz is toch gemaakt met publiek geld, en dat publieke geld wordt ook betaald door mij. Heb ik er dan geen recht op om de Grote Jezus Quiz in de herhaling alsnog te zien?

Inmiddels was een kleine klopjacht ontketend en als ik het goed begrijp, was GeenStijl er als eerste bij.

Een paar dagen later was de quiz te zien op YouTube. Wie hem er op heeft gezet, weet ik niet. Vermoedelijk niet de EO zelf. Maar geniet ervan, zolang het nog mogelijk is! Zo veel smakeloosheid op één hoop, dat zie je maar zelden.

Jezusquiz 2