Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht dat voor goddelozen van belang is.

WAT DOET GOD MET RIJKE STINKERDS?

Goeie vraag, want heeft Jezus niet gezegd (Marcus, 10:13-31) dat “een kameel gemakkelijker door de oog van een naald komt dan een rijke in het Koninkrijk Gods?”.

Kameel en naald

Dan wordt het inderdaad een hele opgave. Een beetje aan charitas doen, zal natuurlijk niet voldoende zijn. Toch wil de kerk de rijken niet helemaal afschrijven, want die hebben eeuwen lang hun gang naar het paradijs afkocht met donaties waarvan weer mooie kathedralen konden worden gebouwd.

De huidige paus heeft nu voor dit dilemma een oplossing gevonden, aldus een bericht op RKK. Hij gaf uiting aan zijn vondst in de Angelustoespraak, een rede waarin Christus wordt herdacht als de koning van het heelal.

Paus: “Rijken niet bij voorbaat verdoemd.”

Paus Benedictus XVI heeft zondag in zijn Angelustoespraak erop gewezen dat materiĆ«le rijkdom niet per se tot de verdoemenis leidt. Dat zei de Heilige Vader in zijn uitleg van de evangelielezing van de zondagsmis (Marcus 10-17-31). Daarin zegt Jezus dat ‘een kameel gemakkelijker door het oog van een naald komt dan een rijke in het koninkrijk van God’.

Wat is nu de oplossing van de paus?

Ik citeer: “De paus zei dat het voor rijken weliswaar moeilijk is om gered te worden, maar dat voor God niets onmogelijk is. MateriĆ«le welvaart is volgens hem geen voorwaarde voor echt geluk, maar goed gebruikte rijkdom kan wel bijdragen aan het welzijn van de rijke en dat van anderen.”

Tsja, als voor God niets onmogelijk is, waarom heeft God dan niet iedereen rijk gemaakt. Flauw hoor, om ook mensen in armoede te laten leven.

Lees hier het hele bericht.

Human, 19 februari 2012