Tante Hannie Lips for ever!

Columns

Deze week vielen mij in de media drie dingen op. Laten wij maar eerst met het treurigste beginnen. Eerst het zuur en dan het zoet. Het belangrijkste (Nederlandse) nieuws was de arrestatie van de vermeende moordenaar van Marianne Vaatstra.  Wat mij opviel, was niet eens het uitbundige “hiep, hiep, hoera!” van Peter R. de Vries, maar een afgeleid bericht.

Het lijkt weinig met Oudwoude te maken te hebben, maar langs onbewuste wegen is er misschien toch een verband.

Op de Rotterdamse Albert Plesmanschool is namelijk een vierjarige peuter weggestuurd na de beschuldiging dat hij een meisje uit zijn klas zou hebben betast, aldus het AD. Volgens de moeder van het meisje “ging het verder dan doktertje spelen” en moet het vijfjarige meisje herstellen van haar verwondingen. De school heeft geen bewijs voor de beschuldigingen, maar de peuter is toch maar vast van school gestuurd. De ontucht is ook gemeld bij de autoriteiten, maar de politie doet geen onderzoek aangezien de wet niet voorziet in een strafrechtelijke vervolging van een vierjarige.

Het moet toch niet gekker worden.

Laat die ouders een hoofdstukje Freud lezen over het kind als seksueel wezen, dan laten ze misschien achterwege om hun eigen èn andermans kinderen op te zadelen met hysterische gekkigheid. Het riekt naar Oude Pekela 1989, toen een moeder bloed in het broekje van haar vierjarige zoontje  aantrof, een vondst die uiteindelijk leidde tot nooit waargenomen clowns die in het dorp op grote schaal ontucht hadden gepleegd. Het is niet moeilijk te voorspellen dat de komende tijd meer gewag zal worden gemaakt van kwesties, zoals op de Plesmanschool. Werk aan de winkel voor de onvermoeibare pedofielenjagers onder ons.

En dan het zoet.

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag heeft acht miljoen Nederlandstalige krantenpagina’s op internet gezet. De site (http://kranten.kb.nl/) is gratis te bezoeken. Het is werkelijk ongelooflijk wat je daar allemaal vindt. Je hoeft alleen maar een naam of een ander trefwoord in te tikken, en het digitale archief  zoekt alles na tot 1618! Zoek je een overlijdensadvertentie uit 1843? Hij staat erin. Ik vond artikelen van mijn grootvader uit het eind van de negentiende eeuw, ik wist niet eens dat ze bestonden. Nog een voorspelling: dankzij dit soort archieven zal de historische roman nog meer aan populariteit winnen. In de humaniora wordt niet sociologie of economie, maar geschiedenis het vak van de toekomst.

Hannie Lips

Ik liet de databank van historische kranten onmiddellijk los op het derde bericht dat mij deze week opviel: de dood van Hannie Lips. Deze voormalige omroepster, die als opvolgster van Mies Bouwman in de jaren vijftig debuteerde bij de KRO, is op 88-jarige leeftijd overleden. Ze presenteerde in 1958 het eerste Eurovisiesongfestival en deed op een manier waar Cornald Maas nog een puntje aan kan zuigen.

In de databank vond ik 178 verwijzingen naar Hannie Lips. Bijvoorbeeld dat zij in 1960 trouwde met Henk Scholten. Dat was niet de Henk van het zangduo Teddy & Henk Scholten, maar de Henk die een rijke Enschedese textielfabrikant bleek te zijn. Hoe beroemd Hannie Lips was, blijkt uit een bericht in Het Vrije Volk van 9 november 1957. Hannie opende een winkel. Het verslag meldt: “Rijen dik stonden de kinderen voor het restaurant, waar juffrouw Lip voor de plechtigheid  een kopje koffie dronk. Het geroep “Tante Hannie! Tante Hannie! was niet van de lucht en zwol aan tot een stormachtig gejuich, toen de omroepster het gordijn opzij schoof en vriendelijk wuifde”.

Maar eeuwige roem heeft Hannie pas echt verworven als de fictieve tante van Han Lips, die al vele jaren de tv-kritieken schrijft in deze krant.

Het Parool, 24 november 2012