Potverdrie, wat een geweldig land, dat Saoedi-Arabië!

Beweringen en bewijzen

Wim Geerts, topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zit in zijn hotelkamer in Riyad te wachten tot de Saoedische regeringsfunctionarissen hem eindelijk willen ontvangen. Hij moet straks namens Nederland gaan uitleggen dat de stickeractie van Geert Wilders een daad is van een overjarige puber is, maar het duurt wel erg lang.

Wim Geerts

De topambtenaar verveelt zich zo dat hij besluit nog eens het dossier te bestuderen dat hij van het departement heeft meegekregen. Het dossier bevat documenten, rapporten en krantenknipsels. Geerts – dus niet te verwarren met Geert – bladert er nog eens doorheen. Potverdrie, wat een land, dat Saoedi-Arabië! Fascinerend! Zo stuit hij onmiddellijk op een recent bericht uit The Telegraph dat Saoedi-Arabië binnenkort met onthoofdingen zal moeten stoppen.

Dat gebeurt niet uit principiële overwegingen, maar omdat er een tekort dreigt aan beulen die het zwaard kunnen hanteren. Het vuurpeloton is hier en daar ingevallen, maar men twijfelt erover of dit in overeenstemming is met de sharia.

 

Saoedi-Arabië

Op afvalligheid, overspel en homoseksualiteit, om een paar delicten te noemen, kan in Saoedi-Arabië de doodstraf staan – dus op die manier raken de beulen natuurlijk snel op. In Saoedi-Arabië, zo leest Geerts verder, wordt de doodstraf niet alleen aanbevolen voor mensen, maar ook voor stripfiguren. De bekende prediker Muhammad Munajid brak op de televisie de staf over Mickey Mouse. Hij zei: “Volgens de Islamitische wet is de muis een walgelijk en verdorven dier. Hoe denk je dat kinderen over muizen denken na het zien van die zogenaamde muisvriendelijke cartoons? Mickey Mouse moet worden vermoord”.

Zweepslagen zijn ook erg populair in Saoedi-Arabië. De Saoedische blogger Raef Badawi werd onlangs nog tot duizend klappen veroordeeld, plus nog eens zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 200.000 dollar. Vrouwen die overspel plegen kunnen ook op zweepslagen rekenen in dit geweldige land. Zelfstandig auto rijden is sowieso niet voor ze weggelegd, omdat vrouwen geen rijbewijs mogen halen. Met het openbaar vervoer mogen ze ook niet, maar gelukkig is het, onder bepaalde condities, toegestaan dat vrouwen zich per motorfiets verplaatsen – zij het uitsluitend achterop en geheel bedekt. Maar vrouw, sla nooit de armen om de bestuurder heen, als je leven je lief is!

De man aan het werk en de vrouw achter de islamitische aanrecht, dat is de krachtige boodschap, die in Riyad door onze handelspartner wordt uitgedragen. Ineens zit de topambtenaar een bericht van Al Arabiya te lezen, waarin wordt vermeld dat tweehonderd religieuze leiders gaan bidden om Adel Fakeih, de Saoedische minister van werkgelegenheid, de kanker te laten krijgen, aangezien die zo vermetel is geweest om een werkgelegenheidsplan voor vrouwen te introduceren. Even terzijde: borstkanker bij vrouwen blijft in Saoedi-Arabië vaak onbehandeld, omdat mannelijke artsen geen onderzoek mogen doen aan vrouwenborsten.

Voor werkimmigranten uit arme landen hebben ze in Saoedi-Arabië aparte regelingen. Die worden ze gauw mogelijk het land weer uitgegooid – dat zou Geert toch moeten aanspreken, denkt Geerts – terwijl zij ondertussen gedwongen tot de islam worden bekeerd. Een heel aparte opvatting heeft onze handelspartner, de oliestaat, over de godsdienstvrijheid. Zo kreeg de paus onlangs te horen dat er in Saoedi-Arabië wel een roomse kerk mag worden gebouwd, mits de paus eerst Mohammed als zijn profeet erkent.

Nog dit jaar is er in Saoedi-Arabië een wet aangenomen die atheïsten praktisch tot terroristen verklaart. Atheïsten worden geacht met hun goddeloosheid de samenleving te ontwrichten en de typische Saoedische straf van onze handelspartner kunt inmiddels zelf bedenken: zweepslagen, twintig jaar de bak in en als het helemaal te gek wordt, kan in een uithoek van het land toch nog een beul met een zwaard worden gevonden. Christenen hebben het trouwens ook helemaal niet gemakkelijk en een Israëlisch paspoort kun je in Saoedi-Arabië maar beter niet bezitten. Zelfs een Israëlisch stempel maakt verdacht.

Er was nog veel meer, maar Wim Geerts slaat het dossier dicht. Waar blijven ze nou? Plotseling gaat de telefoon. Ze zijn het niet, maar aan de lijn is wel de Noorse zaakgelastigde. “Hé, Wim!”, roept hij, “zit je hier ook? Die Saoedies hebben ook bij mijn regering geklaagd. Ze willen dat wij alle islamkritiek strafbaar stellen. Doen wij natuurlijk niet, lange vinger. Ik heb een grote magnum fles whiskey meegenomen. Wist je dat niet? Ze zuipen hier als gekken. De kratten drank worden aan de achterkant de paleizen binnengedragen. Laatst is hier een heel meer van alcohol gevonden. Stond in alle kranten. Hé, Wim, wat doe je vanavond? Zullen wij samen naar de hoeren gaan?”.

de Volkskrant, 28 mei 2014. Zie ook voor reacties (113).