Kliekjesdag

Tip van Nel

Nelleke Noordervliet vult haar eigen hoekje met allerhande tips op huishoudelijk gebied.

Tip 6: Kliekjesdag

Vanmorgen nog zag ik een zwerver hongerig zijn hand in een afvalbak steken op zoek naar een paar koude patatjes, een kontje stokbrood, een bodempje milk-shake, een handvol chipskruimels, een korst pizza. Waarom moeten we het de bedelende medemens zo moeilijk maken? Waarom niet hier en daar op straathoeken voedertafels met een gazen stolp erover tegen de duiven, die ik ons afval ernstig misgun.

Op die plateau’s – de voedselbanken voor de allerarmsten – kunnen we onze febo-restjes uitstallen, zodat er ook nog iets te kiezen valt en ze niet nodeloos tussen de uitgespuugde kauwgumpjes hoeven te graaien. Daarmee zouden we niet alleen de hongerigen voeden, wat onze plicht is, maar tevens een halt toeroepen aan de verderfelijke nonchalance ten opzichte van voedsel.

Keukenprinses2.jpg

Kijk ook eens naar de eigen dis. We leven in rijkdom. Het kan allemaal niet op. We tellen de aardappelen niet meer, we wegen de rijst niet meer af, we laten de slager niet zorgvuldig 75 gram vlees per persoon afsnijden, het mag altijd een ietsje meer zijn, we gebruiken een minuscuul deel van een spaans pepertje in een recept en laten de rest rustig verdrogen. Als iedereen uitgegeten is schrapen we de restjes bij elkaar en gooien ze zonder blikken of blozen in het vuilnisvat. Het is van tweeën een, om een populaire uitdrukking van ambitieuze politici te gebruiken: ofwel we eten alles op wat we hebben klaargemaakt, ofwel we maken klaar wat we op kunnen. En blijft er dan toch nog wat over: wat is er mis met kliekjesdag?

Van het oude brood maken we croutons of wentelteefjes (zie aldaar). Aardappelen bakken we op met een uitje of we verwerken ze in een tortilla. Boontjes smaken koud uitstekend in een salade. Daar kunnen de aardappelen trouwens ook in worden gedumpt. Groenten gaan fijngesneden in een soepje. Een quiche is een tovermiddel om alle kliekjes in een gerecht samen te binden. Maar wees voorzichtig met spinazie. Spinazie kan niet eindeloos worden opgewarmd. Er wordt dan teveel nitriet gevormd en teveel nitriet kan de opname van zuurstof in het bloed verminderen. SPINAZIE ETEN WE DUS ALTIJD HELEMAAL OP.

Nelleke Noordervliet