Ketter & Geest

HUMAN

Mensen die willen bidden, moeten dat natuurlijk helemaal zelf weten. Maar in het openbaar bidden waar andere mensen bij zijn, heeft mij altijd een daad van grote aanstellerigheid geleken. Typisch iets dat je alleen maar doet voor de bühne. Ik heb eens in een vliegtuig van El Al gezeten, waar Joodse passagiers minutenlang het middenpad opeisten voor hun ochtendgebed. En ik moest zo nodig naar de wc. Hoogst irritant, het liefst had ik ze een schop gegeven met hun aanstellerij.

Op de knieen

Onder sommige moslims is het soms ook en voque om in het openbaar plotseling op de grond te zinken voor het gebed. In Londen zijn op die manier hele straten stil gelegd. Moet kunnen, wordt gezegd. Maar ik geloof niet in de oprechtheid van zulke gelovigen.

Veel christenen zijn jaloers op de devotie en de overgave van moslims. Zoiets willen ze ook: neerzijgen op de knieën, niet eens in een kerk of in een moskee, maar in een openbare ruimte waar zo veel mogelijk andere mensen bij zijn. Godsdienstje spelen.

In Zwolle is het gebeurd in het afgelopen weekend. Het was een initiatief van Mink de Vries, aldus het Friesch Dagblad:

Zwolle gaat op de knieën

Christenen vanuit allerlei kerken en organisaties gaan vrijdag op de knieen in Zwolle. Ze doen dat allereerst om de relatie met God, elkaar, zichzelf en de stad te herstellen. Jongeren gaan in de middag midden in het centrum van de stad bidden. Volwassenen en jongeren hebben ’s avonds de gelegenheid om met elkaar te bidden in de Noorderkerk aan de Thorbeckegracht of de Plantagekerk bij het Kerkbrugje.

Lees verder.

Zij gingen niet alleen op de knieën voor God, maar ook voor de Joods-christelijke traditie. En voor nog meer: “Op de knieën voor pedofiel Robert M., voor de daders van het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, topcrimineel Mink K., voor de beulen in Syrië, voor de wandaden van Nederland in andere landen zoals in Indonesië, Zuid-Afrika, voor al die mensen die alleen maar gericht zijn op macht en geld.”

Veel succes!

Ik zocht nog even in de plaatselijke media of zo´n oproep tot ‘een bid-flashmop’ tot veel heeft geleid. Hier vind je de verslagen en hier zijn onder het kopje ‘bidden voor Robert M’ beelden te zien van RTV-Oost.