Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een bericht dat voor goddelozen van belang is.

De Volkskrant had een interview met rabbijn Shmuley Boteach. Het interview staat niet op internet, maar aan de hand van de kop is de inhoud vrij eenvoudig uit te leggen: “Pontius Pilatus was de echte boef”. Deze stelling heeft Smuley Boteach ook verder uitgewerkt in zijn boek Kosher Jezus.

Kosher Jezus

Het komt hierop neer: Jezus was zelf ook een Jood. Het waren dan ook niet de Joden die Jezus hebben vermoord, maar de Romeinen die onder leiding stonden van een echte schurk: Pontius Pilatus. Dat was een soort Hitler avant la lettre. De enige fout die de Joden hebben gemaakt, is dat zij “zonder slag of stoot Jezus uit handen hebben gegeven”.

De uitleg van zijn boek geeft rabbi Boteach ook op YouTube:

Kosher Jezus 3

Het is natuurlijk mooi dat de rabbijn jodendom en christendom met elkaar probeert te verzoenen door een derde partij de schuld te geven. Maar ik blijf wel met een vraag zitten.

Als het antisemitisme voortkomt uit een verkeerd idee van de geschiedenis, en de Joden niet de schuldigen zijn, dan moet de schuld toch bij die derde partij liggen – de Romeinen. Antisemitisme moet anti-romanisme, dus anti-italianisme worden. Ik heb altijd wel gedacht: Berlusconi als het prototype van Der Ewige Römer!

En nog een punt. Mijn vader placht altijd te zeggen: “Natuurlijk hebben de Joden Jezus vermoord, en daar mogen ze best een beetje trots op zijn”. Nu het de Romeinen zijn geweest, is er wel een goeie Jodenmop minder.

Humanistische Omroep, 6 april 2012