Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht dat voor goddelozen van belang is.

GOD-LETTER WORDT GEVEILD

De beroemde brief, waarin Einstein zich uitliet over God en de Bijbel, wordt geveild op Ebay. Over God schreef Einstein dat het woord “een uitdrukking en het product is van menselijke zwakheid”. Over de Bijbel schreef hij dat het een respectabele verzameling primitieve legenden bevat, die ‘kinderlijk’ aandoen. Einstein voegde daaraan toe dat niemand hem van die gedachte zou kunnen afbrengen. De brief is gedateerd op januari 1954 en bevat het briefhoofd van Princetown, waar hij toen verbleef.

Godletter 2

Het openingsbod staat op 3 miljoen dollar.

Meer informatie op Time Business News, waar ook een afbeelding van de enveloppe te zien is.

De brief, in het Duits geschreven, was nooit bedoeld voor de openbaarheid:

“This private letter expresses views never meant for public consumption. Few people have had access to the thoughts and uncensored opinions of this brilliant mind as it relates to his personal views on God and religion,” Eric Gazin, the president of the auction agency said.

En verder:

The letter is a note on Einstein’s beliefs on and views about God, religion and tribalism, as addressed to and meant for Eric B. Gutkind, the author of a book named Choose Life: The Biblical Call to Revolt. The letter is in German and written on paper with the Princeton University’s letterhead. The contents of the lot include the envelope.

“This private letter expresses views never meant for public consumption. Few people have had access to the thoughts and uncensored opinions of this brilliant mind as it relates to his personal views on God and religion,” Eric Gazin, the president of the auction agency, said.

“The ideas expressed are the culmination of a lifetime of work exploring the most principle questions of existence. If there were a guide for seekers of answers, this letter would be the introduction,” Gazin, who will manage the sale, added.

“God dobbelt niet”, zei Einstein. Ook daar kon niemand hem vanaf brengen.

Human, 5 oktober, Nederland 5