Maar meneer…

Maar meneer

Reageren kan hier. Tevens voor aanvragen lezingen en optredens.

Hieronder volgt een reactie op mijn Volkskrant-rubriek Beweringen & bewijzen: Zwart geld, Deloitte en prof. Kavelaars.

Deloitte

Geachte Max Pam,

Over uw artikel het volgende:

Nadat de fiscaliste van Deloite na het overlijden van mijn vrouw het successiebelasting-formulier verkeerd had ingevuld en ik een knoeperd van een fout er uithaalde en zij het snel, snel op het laatste moment met typex en balpen corrigeerde ben ik iets oplettender geworden qua belastingzaken.

Zo lees ik de gratis nieuwsbrief van Taxence. Daar stond maandag jl. een artikel van Jelle Berghuis onder de kop: “Deloitte: Nederland geen belastingparadijs”.

En de tekst verhaalt over hoogleraar fiscale econome en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van Deloitte Belastingadviseurs professer Klavan, pardon Peter Kevelaars. In dat artikel kon zijn “onderzoek” gedownload worden.

Dat is de moeite waard want uit zijn eigen “wetenschappelijk”rapport blijkt nu juist dat Nederland een even groot, vet, dik paradijs voor belasting ontlopende bedrijven is als elk ander Cyprus-achtig land. Let u vooral op het woord “substance’ dat ook in de tv uitzending van Tegenlicht op – hoe toevallig – die zelfde maandag 25 maart werd genoemd. Het is een luchtbel in een koeienvlaai: het stinkt en stelt verder niets voor. Grappig is ook dat Kevelaars, mogelijk woord dronken, zichzelf in dat rapport volledig tegen spreekt:

pag. 4  “Under Netherlands and Sweden legislation, companies are excluded from tax advantages if they are solely established to obtain such advantage.”

pag. 5 “However most conditions do not explicitely refer to what should specifically be present in the Netherlands to meet the test” (de “substance’ test).

Dat in dit duur door Deloiite betaalde rapport dus onzin staat en ook het word Rusland niet goed uit de pen/pc komt geeft aan dat gewoon overdag werken en ’s avonds voor eigen rekening studeren tot meer helderheid leidt dan een hoogleraarschap.

Met vriendelijke groet,  Han Schulte, 27 maart 2013