Maar meneer…

Maar meneer

Reageren kan hier. Tevens voor aanvragen lezingen en optredens.

Hieronder volgen enkele reacties op Ketter en Geest over de kameel, de kerk en het oog van de naald.

Hans Jansen

Beste Theodor Holman,

Het e-adres van M. Pam ben ik kwijt, anders zou ik hem schrijven. Wil je niet verder lezen, stuur het dan door naar Max Pam. Ik zag, wegens slapeloosheid, op Salto de uitzending van ObaLive, met Louise Fresco, en ik weet nu eindelijk waarom in de oude spijswetten van het Midden-Oosten het varken taboe is: het concurreert met de mens om dezelfde spijzen. Maar meteen daar achteraan kwam dat ‘alle religies’ spijswetten kennen. Nee dus, echt niet, o.a. het christendom niet, en vandaar dat Louise Fresco dan ook met de middeleeuwse vastendagen aan kwam zetten.

Maar goed, wat er direct daarna aan onzin en obsessies van Max Pam kwam, was echt te gek. Een voorbeeld: Het Nieuwe Testament laat Jezus zeggen dat ‘een kameel nog eerder door het oog van een naald gaat, dan dat een rijke het Koninkrijk der Hemelen zal binnengaan’. Niets in die uitspraak is duidelijk. Ik geef daar graag eens college over, maar Max Pam volgt de uitleg dat een rijke niet in de hemel komt. Dat wekt natuurlijk de lachlust op. Dan zegt de Paus dat het dat niet betekent. Dat wekt ook de lachlust op. Kortom, het is niet goed of het deugt niet. Max Pam praatte die uitzending zonder enig weerwoord over het christendom, sloeg de plank constant feitelijk mis — het mag van mij allemaal, maar zie je kans hem er van te overtuigen dat het goed zou zijn als hij 1 boekje over godsdiensten las?

Bij voorkeur van mijn lievelingsauteur Rodney Stark, maar haast alles in beter dan deze pijnlijke onkunde. Stark zelf is geen christen in enige betekenis van het woord, en schrijft niet zo zeer over het christendom als wel over godsdienst in het algemeen. Wil Max Pam van een voormalige christelijke geleerde iets te weten komen over het christendom, dan kan ik hem Bart D. Ehrman aanraden. Met zo’n obsessie zou je toch eens een serieus boek over het onderwerp moeten doorbladeren. Wat hij zegt klinkt nu nu een beetje als ‘namens de clerus en de adel van de Linkse kerk ten bate van het Humanistisch Verbond gevorderde zendtijd’. Strijd de goede strijd!

Hans Jansen, 22 oktober 2012