Een ei koken

Tip van Nel

Het hoekje voor de moderne vrouw
Nelleke Noordervliet vult haar eigen hoekje met allerhande tips op huishoudelijk gebied.

Deel 2: het gekookte ei

‘Ik kan nog geen ei koken’.
We horen de ouderwetse, echte man. ‘Hij kan nog geen ei koken’.
We horen de ouderwetse, echte vrouw vertederd of minachtend spreken over haar ouderwetse, echte man. Vertedering of minachting hangen geheel af van de vrede die de vrouw met haar situatie en haar ouderwetse, echte man heeft.

Maar kan die vrouw wel een ei koken?

Martin Bril wijdde een heel stukje in de krant aan het koken van een ei. Niet alleen een stukje: hij offerde wel zes eieren op voor er één slaagde voor het gekookt-ei-examen. Een goed gekookt ei heeft stevig wit en zacht geel. Eieren met slibber of snot, zoals wij dat vroeger thuis noemden, zijn weerzinwekkender dan groene stuiterballen, die je altijd nog door de sla kunt gooien. Waarom is het zo moeilijk een ei ‘op het sneetje’ te koken? Er zijn teveel variabelen. Temperatuur van ei en water, grootte, versheid. We nemen ze even door.

Keukenprinses2.jpg

Of een vers ei makkelijker kookt dan een oud ei, weet ik niet. Wel weet ik dat een vers ei de dooier op de juiste plaats heeft. Dat weer maakt een berekening over de vastheid van het wit makkelijker. Bij een oud ei weet je niet naar welke kant de dooier is gezakt. Maar dat hij is gezakt is zeker, tenzij het ei regelmatig is gekeerd. Wie keert zijn eieren echter wekelijks?

Dat grootte van invloed is op de kooktijd is evident. Vroeger kon men bij de melkboer eentjes, tweetjes of drietjes kopen. Dat ging van groot naar klein. De kleinste heetten het smakelijkst te zijn, soms met zo’n elegant zacht oranje dooiertje. De grootste gaven lekker veel geel, en dat is het uiteindelijk waar het bij het ei om gaat. Voor de hand ligt dat de kleine eitjes te snel te hard werden en de grote te vaak te zacht waren. De tweetjes gaven de kans op het beste resultaat.

Bij het koken zijn er twee scholen: ei opzetten met koud water of ei opzetten met warm water. Ik behoor tot de eerste school: het ei altijd geheel onderdompelen in koud water. Maar wat is koud water? In de winter is het water kouder dan in de zomer en heeft langer tijd nodig om aan de kook te geraken. Het ei ligt relatief langer in lauw water alvast een beetje op te stijven. Houd daar rekening mee. Meestal geeft een vierminuten-ei – zodra het water aan de kook is vier minuten afmeten – het beste resultaat.

De temperatuur van het ei heeft vanzelfsprekend ook invloed op de kooktijd. De grootste misvatting, door de frigidaire-industrie middels eierrekkjes in de ijskast in stand gehouden, is dat eieren in de ijskast thuishoren. Neen! Eieren kunnen het best op keukentemperatuur worden bewaard. Niet te heet, maar ook niet te koud. Wanneer we alle variabelen van temperatuur van ei en water, grootte, en versheid in een wiskundige vergelijking hebben ondergebracht kunnen we per keer tot een nauwkeurige berekening komen hoeveel minuten nodig zijn om een perfect gekookt ei te bereiden.

We kunnen het ook gewoon doen op onze intuitie.