Het wentelteefje

Tip van Nel

Het hoekje voor de moderne vrouw

Nelleke Noordervliet vult haar eigen hoekje met allerhande tips op huishoudelijk gebied.

Tip 3: Het wentelteefje

Brood. Waar wordt nog goed brood gebakken? Geurig en stevig? Wat er bij de grootgrutters in de schappen ligt mag de naam ‘brood’ niet dragen. Het is allemaal slap, doorgeteeld incestbrood.

Het is bedacht brood dat ook nog vreselijke namen krijgt: Twents oerbrood, Pain de Boulogne, Zaanse snijder,Pain de Madeleine. Vooral de franse namen moeten een vakantiegevoel suggereren: de geur van vers stokbrood. Mannetje met alpinopet en stokje onder de arm. Oh lala. Alsof de Fransen brood kunnen bakken! De Fransen kunnen helemaal geen brood bakken!

In Amsterdam zijn twee bakkers, die redelijk tot goed brood bakken: Hartog en Paul Annee. Daar staan de klanten zaterdags tot op straat, alsof het op de bon is. Maar laten we van de nood een deugd maken en zien wat we nog voor smakelijks op tafel kunnen zetten met die witte en bruine schaamlapjes.

Vroeger werd oud brood niet weggegooid. Hoogstzelden kwamen de eendjes in aanmerking voor een bete broods, maar dan moest er wel bijna het schimmel op staan. Van oud brood werden bijvoorbeeld wentelteefjes gemaakt. Een tractatie. Nu kunnen we dat gerust met zogenaamd vers brood doen.

Keukenprinses3.jpg

Klop in een diep bord een ei (zie vorige tip van Nel) los met een beetje melk of water. Voeg er wat kaneel aan toe en eventueel wat basterdsuiker. De suiker kan ook later naar behoefte op het wentelteefje worden gestrooid. Leg in het losgeklopte ei een boterham in de week. Draai hem om en om, zodat het eimengsel goed wordt opgezogen. Maar laat hem niet zo lang in het ei liggen dat hij van ellende uit elkaar valt. Smelt in een koekepan een klontje boter. Altijd roomboter.

Laat het goed heet worden, maar niet zo heet dat er een blauwe walm van afslaat. Haal met een schuimspaan de boterham uit het ei en laat hem in de boter glijden. Hoe heerlijk sist het dan en welk een verrukkelijke geuren stijgen op uit de pan. Is de ene kant mooi bruin, draai de boterham dan om en laat de andere kant bruin worden. Leg hem warm op een bord, strooi er suiker over en smullen maar.

Het wentelteefje is op zijn best wanneer de buitenkant knapperig is maar de binnenkant nog een beetje zacht.