TIP VAN NEL

Tip van Nel

Het hoekje voor de moderne vrouw
Vanaf heden zal Nelleke Noordervliet haar eigen hoekje vullen met allerlei handige tips op huishoudelijk gebied.

Deel 1: De aardappel.

De nieuwste trend: back to basics. We hebben het gehad met zelfgemaakte sushi en de beste adresjes voor verse truffel uit Umbrië. De goedgekookte kruimige aardappel is weer helemaal in.

Maar er zijn geen moeders meer om ons te leren hoe we dat moeten doen. Mijn moeder was een aardappelkenner. Zij zwoer bij afkokers. Aardappelen van de klei, niet van het zand. Met een scherp aardappelschilmesje – ja precies dat mesje waarmee we tot nu toe de sluitspier van de creuse zo handig konden doorsnijden – schillen we zo dun mogelijk de middelgrote Eigenheimer, want de vitamine zit vlak onder de schil.

Keukenprinses.jpg

We pitten de aardappel met het puntje van het mes, snijden hem in tweeën of in vieren en gooien hem in de pan. Een kilootje is genoeg voor drie personen. Goed wassen. Voeg niet al teveel water toe. De aardappelen moeten niet zwemmen. Opzetten op een hoog vuur, inductiekookplaat 9. Als het water kookt vuur lager draaien, zodanig dat het water een beetje aan de kook blijft. Deksel op de pan! Let op: niet geheel gaar laten worden! Als de piepers bijna gaar zijn – dat controleren we door met een vork in twee piepers te prikken en voelen dan nog wat weerstand – het water afgieten en met de deksel een pietsie schuin op de pan de aardappelen gaar laten stomen. Wanneer zijn ze gaar zonder droog te koken? Daar komt gevoel en intuitie bij kijken. Tenslotte: vergeet niet de aardappelen ‘op te schudden’. Neem de pan met deksel erop in beide handen (theedoek of pannenlappen noodzakelijk) en schud met twee of drie korte heftige bewegingen de aardappelen bloemig. Zonder deksel kan ook maar dat vergt enige oefening.

Jus van zelfgemaakte ballen gehakt smaakt er voortreffelijk bij. Ook zeer geschikt voor puree of stamppot, maar daarover een volgende keer.

Eet smakelijk!