Wat interessant is, is pas interessant als het is opgeleukt

Columns

Met de kijkcijfers zit het wel okay, maar toch lijd ik een beetje als ik Pauw en Witteman bezig zie als duo. Er is iets raars met die latenightshow. Paul Witteman is zeker een betere journalist dan Frits Barend, en Henk van Dorp kan niet in de schaduw staan van Jeroen Pauw, maar toch was Barend & Van Dorp een beter programma dan Pauw & Witteman. Waar komt dat door?

Misschien toch door Jan Mulder?

Het ligt ingewikkelder. Omdat Barend en Van Dorp bij de commerciëlen zaten, hadden ze het idee dat zij omhoog moesten grijpen, weg van het al te platte. Bij Pauw en Witteman is het precies andersom. Die moeten scoren van de publieken en zijn daarom geneigd af te dalen naar het populaire. Er zit altijd wel een bodybuilder bij, of een langharige christenjongere met een aangeplakte glimlach, omdat de EO nu eenmaal ook moet worden gepromoot. Bovendien waren Barend & Van Dorp een eeuwig duo, zoals Laurel & Hardy, een symbiose die Pauw & Witteman niet zullen bereiken. Zij gaan ernaar verlangen om weer alleen te mogen, dat zie je er nu al aan af.

Wat je aan de publieke omroep ook kunt afzien, is de stijging van Marcel Peek in de Hilversumse hiërarchie. Hij is de man die alles weet van kijkcijfers, en vooral hoe die – net als zijn eigen carrière – omhoog zouden moeten. Een probaat middel is wat Wim T. Schippers treffend “opleuken” heeft genoemd. Je maakt geen programma over auto’s, je maakt een programma waarin leuk wordt gedaan over auto’s. Je maakt geen programma over wetenschap, je maakt een programma waarin leuk wordt gedaan over wetenschap.

PK van Bas van Putten en Rob Kamphues – al weer een gelegenheidsduo – is zo’n programma, dat tot in de bobine is opgeleukt. Wat hebben die gasten een lol! En lekker scheuren! Volgende week: oud vrouwtje scheppen op het zebrapad – tien punten! En een bekende Nederlander rijdt geblinddoekt over de snelweg van Amsterdam naar Den Haag. Geweldig leuk, jammer alleen dat het een magere imitatie is van Top Gear. Logisch, want Top Gear heeft een budget, tien keer zo groot.

Myhtbusters.jpg

Een programma waar ik ook niet naar kan kijken, is Onder de tram, terwijl ik toch tot de doelgroep behoor die geïnteresseerd is in wetenschappelijke zaken. Zodra het een tikje de moeite waard wordt, komt er een humoristische dooddoener die de makers van de inspanning verlost om echt iets uit te leggen. Veel beter – en ook leuker – is Mythbusters, dat door Discovery Channel wordt uitgezonden. Daar worden huis-tuin-en-keuken-wijsheden getoetst op hun wetenschappelijke houdbaarheid, ongeveer zoals Karel van het Reve heeft gedaan in zijn legendarische boekje Uren met Henk Broekhuis. Is het waar dat zwemmen bij eb gevaarlijk is dan bij vloed? Het team van Mythbusters – een ongeregeld zooitje – zoekt het voor u uit. Daar steekt de sta-of-schiet-humor van Onder de tram schraal bij af.

Heeft u trouwens gelezen dat cabaretier Diederik van Vleuten, tevens sidekick van Onder de tram, zijn Gerard Reve-verzameling laat veilen? Toen Reve stierf, verweet hij schrijvend Nederland dat niemand naar Reve’s begrafenis was gekomen, maar intussen doet hijzelf zijn Reviana de deur uit, onder het motto: “Nu levert het nog wat, ik weet niet hoe dat over tien jaar is”. Een exemplaar van De Avonden, dat Reve nog aangeraakt schijnt te hebben, moet 25.000 euro opbrengen. Van Vleuten hoopt dat ook musea geïnteresseerd, want dan blijft het publiek bezit. Wat een nobele hoop! De portemonnee van de cabaretier is het daar helemaal mee eens.

Ik geef toe dat het einde van dit stukje niets te maken heeft met het begin. Ik heb het alleen maar geschreven om het op te leuken.

Het Parool, 4 november 2006