Bestel nu: Het bijenspook

Boeken / Cd's / Video's / Media activiteiten

Het bijenspook.bmp

Flaptekst: In Het bijenspook onderneemt Max Pam een zoektocht van Abraham en Isaäk naar Mohammed B. en Theo van Gogh.

Ook reist hij van Kierkegaard naar Schopenhauer en van P.J. Kreeft naar Spinoza.

Het dier is het uitgangspunt in dit boek, maar steeds komt hij uit bij de mens en zijn goden. Het bijenspook gaat over het recht een religieuze moord te plegen, over de geschiedenis van het woord geitenneuker, over de billen van het punt Omega en over de godslasterlijkheden van de ministers Rouvoet en Plasterk.

Max Pam is een onafhankelijk schrijver en journalist. Hij is vaste columnist van het televisieprogramma Buitenhof en schrijft daarnaast columns voor de Volkskrant en Het Parool. Ook was literair criticus van HP/De Tijd. Zijn radiorubriek Ketter & Geest is een begrip.

Bijenspook.bmp

Uitgever: Prometheus

Omvang: 199  pagina’s

Prijs: €18,95

Bestel hier.

Joost Zwagerman in NRC/Handelsblad:

Max Pam ontzenuwt meer in hoog tempo ontstane misverstanden rondom Van Gogh, inclusief de bewering Van Gogh álle moslims voor geitenneuker uitmaakte.  In werkelijkheid reserveerde Van Gogh het woord voor religieus geïnspireerde moslimfanatici. In zijn eigen woorden:  ‘Ik val de fundamentalisten aan, niet mijn Marokkaanse buurvrouw.’  Iedereen die met Van Gogh werkte, wist dit.  Geen cineast in Nederland werkte zoveel  met Marokkaanse jongeren als hij, voor de tv-serie Najib & Julia  en de speelfilm Cool uit 2004.

Pam maakt Van Gogh niet nobeler dan hij is. Uitvoerig staat hij stil bij de obessionele kanten van Van Gogh, die hem ingaven zijn tegenstanders te trakteren op de meest krenkende beledigingen”.

Anet Bleich (vier sterren) in de Volkskrant:

“Mild filosofisch en een beetje weemoedig zijn misschien niet de termen die je als eerste zou associëren met Max Pam, die in zijn gesproken en geschreven columns scherp uit de hoek kan komen. De analyse is daarbij zijn wapen, de ratio het ijkpunt”.

Gerrit Komrij die op de presentatie het boek aanbood aan de auteur: “Een prachtboek”.

GPD-Bladen:

“Wie nog puf heeft na de Boekenweek moet beslist langs de boekhandel. Om daar ‘Het bijenspook’ van Max Pam te halen. ‘Ach nee, niet weer een verhaal over dieren’, verzucht u. Geenszins. ‘Het bijenspook’ handelt alleen terzijde over dieren. Eerder is het een verzameling verhalen van een godloochenaar, die zich er over verbaast hoezeer gelovigen onlogische, onbegrijpelijke en tegenstrijdige verschijnselen accepteren omdat zij dat nu eenmaal willen geloven. Neem het titelverhaal. Aan het hek van een kathedraal in het Engelse Wells hing een bijenkolonie in de vorm van een kruis. Maar die vorm kon voor gelovigen niet waar zijn. Dus zeiden ze dat de bijen de vorm van een spook hadden aangenomen. Zo verzoenden de gelovigen zich met wat in hun geloofsbeleving niet van pas kwam. Max Pam heeft de kwaliteit om zware onderwerpen op een heldere en plezierige wijze op te dissen. Je leest, je leert en je geniet. Eigenlijk is het met Pam altijd Boekenweek”.

Foto achterflap:

pam-polly

BIJNA ZO ERG ALS DE DENEN

Uitgezonden Op 17 september 2008 door de Humanistische Omroep.

Jonathan Israel 3.jpg

Deze documentaire over de Britse historicus Jonathan Israel, die ik samen maakte met Amanda Kluveld, is online te zien.

Op 17 juni 2008 is de verfilming van mijn boek Het Ravijn uitgezonden op Nederland. De hoofdrol Max wordt gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. De film is integraal zowel te zien op www.cinema.nl als op www.uitzendinggemist.nl.

mp_hetravijn.jpg

Op 10 juni j.l. was ook te zien Het vierde leven, een documentaire over Hella Haase, die ik samen met producent Machteld van Gelder heb gemaakt voor Het uur van de wolf. Zie ook: www.minutes.tv en www.nps.nl.

Lees meer over mijn boek Het Ravijn bij boeken/cd’s/video’s. Het boek en luisterboek zijn te bestellen bij Bol.com.

mp_hetravijn.jpg