Geschiedenisquiz

Invallen

Vandaag even een kleine geschiedenisquiz.

Lodewijk Napoleon1.jpg

In welk jaar werd in de Verenigde Staten de slavenhandel afgeschaft? In welk jaar valt Napoleon het buurland Spanje binnen? In welk jaar wordt het Koninklijk Instituut opgericht, de voorloper van de Koninklijk Akademie van Wetenschappen In welk jaar schilderde Goya zijn beroemde werken over de verschrikkingen van de oorlog? In welk jaar werd Herman Willem Daendels benoemd tot gouverneur van Nederlands Indië? In welk jaar is de tekenaar en beeldhouwer Honoré Daumier geboren?

In welk jaar componeerde Ludwig von Beethoven zijn evergreen Für Elise?

In welk jaar zag de schrijver Potgieter het levenslicht?

In welk jaar trokken Russische troepen zonder aankondiging de Finse grens over.

In welk jaar vond in Australië het zogenaamde Rumoproer plaats?

In welk jaar kwam er een ontmoeting tot stand tussen Napoleon en Goethe?

In welk jaar werd de dichter Gerrit van der Linde, alias De schoolmeester, geboren?

In welk jaar exposeerde Casper David Friedrich zijn beroemde schilderij Kruis in de Bergen, waarin de natuur tot God werd uitgeroepen?

In welk jaar kwam de Friese Synode bijeen in Harlingen?

Het antwoord op al deze vragen is: 1808.

Het is mooi jaartal, zegt u nou zelf. Een één, twee achten en een nul – dat vergeet je niet zo gauw.

Een aantal van de bovenstaande gebeurtenissen zijn uitvoerig herdacht.

De Koninklijke Akademie van Wetenschappen viert haar tweehonderdjarig bestaan met gepaste trots. Dat gebeurt onder de titel: De magie van de wetenschap. Wedden dat minister Plasterk van de partij zal zijn. Zo’n promotie van wat hem lief is, laat hij heus niet ongebruikt.

De tweehonderdste geboortedag van Honoré Daumier gaat ook niet onopgemerkt voorbij. In Frankrijk zal deze grote kunstenaar worden geëerd als een nationale held. Terecht, maar ook in Nederland zal aandacht worden besteed aan Daumier. In het Steendrukmuseum te Valkenswaard kunt een tentoonstelling zien met litho’s van de grote tekenaar. Dat de Spanjaarden iets aan Goya zullen doen, zal u niet verbazen. En het Letterkundig Museum in Den Haag gaat vast en zeker aandacht besteden aan de dichter De Schoolmeester, de uitvinder van die typisch Nederlandse ironie.

En vergeet niet: in Wenen zal in een marathonconcert een dag lang Für Elise worden gespeeld – totdat iedereen er gek van wordt.

Had u trouwens wel eens gehoord van het Rumoproer? Die vond plaats in de Australische provincie New South Wales. Afgezet werd de Britse gouverneur William Bligh, die u vast en zeker kent als de hartvochtige kapitein van de Bounty. Twee keer een muiterij voor je kiezen krijgen, dat zal door heel wat Britse maritieme historici worden herdacht.

Zo.

Wilt de bovenstaande quiz winnen, dan is er nog één vraag die u goed moet beantwoorden, namelijk deze: in welk jaar is de Amsterdam de hoofdstad van Nederland geworden? Denk goed na, laat uw hersens knarsen, neem de tijd, weet u het al?

In 1808! Heel goed!

In 1808 bestaat Amsterdam als hoofdstad twee honderd jaar. Met dank aan Lodewijk Napoleon.

Lodewijk Napoleon1.jpg

Jammer alleen dat ze dat in Amsterdam helemaal zijn vergeten. Hoewel. “Vergeten is niet het goede woord”, zei een woordvoerder van de stad, “wij hadden het wel op de agenda staan, maar wij hebben er niet genoeg prioriteit aangegeven”.

Typisch Amsterdams. Amsterdam wordt geregeerd door een partij die het historisch besef heeft afgeschaft, maar welke partij dat is, ben ik vergeten.

Binnenlands Bestuur, 25 april 2008