Máxima drinkt een bakkie koffie

Columns

Prinses Máxima Zorreguieta is een vlijtige leerling, die zich in korte tijd wegwijs heeft gemaakt in de Nederlandse samenleving. Verklaarde zij nog geen jaar geleden dat de Nederlandse identiteit onder meer bestaat uit “één koekje bij de thee”, afgelopen donderdag dronk zij “één bakkie koffie” – er werd ook van “één bakkie leut” gesproken – met de bewoners van Amsterdam-Oost.

In verschillende media werd uitvoerig bericht over deze opmerkelijke gebeurtenis, want onze kroonprinses Máxima Zorreguieta doet het goed in de Nederlandse pers.

Maxima2.jpg

Dat is ook logisch, want met haar geblondeerde haar ziet zij er aantrekkelijk uit. Bovendien is ze, zoals een goede moeder betaamt, altijd decent gekleed en draagt zij haar Viktor & Rolfcreaties niettemin met verve. Op Koninginnedag draait ze moeiteloos mee in het koekhapfestijn en tel daar nog eens bij op dat zij multicultureel overal inzetbaar is, dan is het niet meer zo moeilijk te begrijpen waarom haar populariteit zo groot is.

Maxima.jpg

Toch moest de Rijksvoorlichtingsdienst onlangs een vlekje wegwerken, toen het Argentijnse weekblad Noticias bekend maakte dat de prinses in het geheim 128.000 euro zou hebben geschonken aan de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio.

Bergoglio.jpg

Deze eminentie heeft een eigen, op roomse leest geschoeide televisiezender, die natuurlijk wel een financiële bijdrage kan gebruiken. Maar deze eminentie zou destijds ook tegenstanders van de junta hebben aangegeven. De auteur van het artikel, Maria Fernanda Villosio, zei dat zij over “absoluut betrouwbare bronnen” beschikte en ook later hield zij haar beschuldigingen staande.

Ondertussen dribbelde Gerard van der Wulp, de baas van de Rijksvoorlichtingsdienst, in Den Haag zenuwachtig rond. Wat te doen?

Niets doen lijkt in dat geval de beste oplossing, wat betekende dat de RVD het bericht niet wilde ontkennen noch wilde bevestigen. Wel zoemde opeens rond dat “deskundigen op het gebied van het Koninklijk Huis twijfelen aan de waarheid van het bericht”. Wie die deskundigen zijn, kom je eigenlijk nooit te weten. Meestal zijn die deskundigen samengebald in Fred Lammers, een gepensioneerde journalist met een heel raar kapsel, die wel eens een kopje thee met Beatrix heeft mogen drinken.

Aanvankelijk drong ook nog door dat een mogelijke gift in elk geval niet afkomstig was uit de maandelijkse toelage van de prinses. Het zou dus komen uit haar eigen vermogen en juist over de eigen vermogens van de Oranjes en hun verwanten worden geen mededelingen gedaan.

Vette pech.

Officieel omdat men een einde wilde maken aan speculaties kwam een paar dagen later dan toch de officiële ontkenning: de prinses zegt geen geld aan Bergoglio te hebben geschonken. Zij heeft de kardinaal zelfs nooit ontmoet.

Dat kan waar zijn, dat kan niet waar zijn.

Voor zo ver ik kan nagaan, heeft de Nederlandse pers met dat officiële antwoord onmiddellijk zonder bedenkingen geaccepteerd. Geen actualiteitenrubriek heeft bij Maria Fernanda Villosio van Notiocias aangebeld om te vragen hoe hard de bewijzen van haar beschuldigingen zijn. En om haar te vragen wat zij nog meer weet.

Wat weten wij eigenlijk van de Argentijnse connectie van het Koningshuis? Wij weten dat vader Jorge Zorreguieta geen heldenrol heeft gespeeld in wat ook wel de “Argentijnse vuile oorlog” wordt genoemd. Wij weten dat hij mogelijk daarom nog eens vervolgd zal worden en wij weten ook dat hij onlangs een huis in Wassenaar heeft gekocht. Wat wij nog meer weten is dat er geen uitleveringsverdrag bestaat met Argentinië.

Daarnaast weten wij inmiddels dat de Argentijnse priester Rafael Braun, die op het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima de schriftlezing deed, een bewonderaar van juntaleider Videla is geweest. Alles bij elkaar is dat eigenlijk niet zo veel. Maar gelukkig weten wij dankzij de Nederlandse pers wel alles over dat lekkere bakkie koffie dat Máxima op die zonovergoten dag heeft gedronken met de bewoners van Amsterdam-Oost.

Het Parool, 17 mei 2008