Zelfmoord om oerknal

HUMAN

ZELFMOORD OM DE OERKNAL

Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Vader komt over zijn toeren thuis en roept: “Onze dochter Indra heeft zelfmoord gepleegd!”

“Wat?!”, roept Moeder, “waarom?”.

Vader: “Vanwege die nagebootste oerknal in Cern, je weet wel, waardoor de hele aarde in een zwart gat zal verdwijnen.

Moeder: “O, is het dat? Nou, dan begrijp ik het wel”.
Kortom, volgens mij is het volgende bericht dat zo’n beetje in alle kranten heeft gestaan een volstrekte canard:

NEW DEHLI – Een 16-jarig meisje uit India heeft gisteren zelfmoord gepleegd uit angst dat een oerknalexperiment in de grootste deeltjesversneller ter wereld de aarde zou vernietigen. Dat heeft haar vader laten weten. Het meisje maakte zich volgens haar vader de laatste dagen steeds meer zorgen over een mogelijke ondergang van de wereld. “We zeiden tegen haar dat ze zich geen zorgen moest maken, maar tevergeefs.”

Wetenschappers slaagden er gisteren in protonen een volledige ronde te laten maken door de Large Hadron Collider. In de controlekamer van die deeltjesversneller nabij Geneve klonken gejuich en knallende champagnekurken.

De proef is een belangrijke stap naar de officiele ingebruikname van de deeltjesversneller. Het Europese onderzoeksinstituut CERN, dat het project onder de hoede heeft, reageerde dan ook bijzonder verheugd op de succesvolle test.

Cern.jpg

Als alle tests zijn afgerond, vermoedelijk aan het eind van dit jaar, kan het echte werk beginnen. Wetenschappers laten dan protonen op elkaar botsen en hopen een mini-oerknal te creeren. Door het ontstaan van het heelal na te bootsen, hopen de wetenschappers te ontdekken waaruit het universum bestaat. Ze hopen vooral materie te vinden waarvan het bestaan wel vermoed wordt, maar nooit is aangetoond.

Critici vrezen echter een vernietiging. Met de oerknal zouden namelijk zwarte gaten opgewekt kunnen worden, gebieden waar de zwaartekracht zo sterk is dat helemaal niets eraan kan ontsnappen, zelfs licht niet.

Een woordvoerder van CERN deed zulke doemscenario’s af als nonsens.

Ik heb nog even opgezocht waar die verhalen over die gevaarlijke zwarte gaten vandaan komen. Meestal komen die onrustbarende berichten uit de boezem van een of andere religieuze sekte, maar dit keer was het een heuse biochemicus die aan de alarmbel trok: Otto Rössler, hoogleraar te Tubingen. Hier ziet u hem op de foto.

Rössler.jpg

Volgens Rössler is het heel goed mogelijk dat de aarde binnen vier jaar in een zwart gat zal worden weggezogen. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan zullen ik u onmiddellijk van op de hoogte brengen.

HOMILETIEK

Nooit geweten wat homiletiek was.

De kunst van het preken.

Een revival van de homiletiek waait momenteel over uit Amerika, zo lees ik op Kerknieuws. nl.

Wat ik ook niet wist dat mantra’s als ugh, oops en whee zo’n grote rol in de homiletiek spelen:

Uit Amerika waait een golf van ‘nieuwe homiletiek’ over, waar predikanten veel van kunnen leren wat betreft hun voordracht. Maar eerbied voor de Bijbeltekst is het zwakke punt. Dat betoogde de Duitse praktisch theoloog Helge Stadelmann gisteren in Leuven. Hij haalde hoogleraar preekkunde Eugene Lowry aan, die met korte kreten aangeeft wat de ideale preek de toehoorders doet: te beginnen met ‘Oops’ (er wordt spanning opgeroepen); daarna dan ‘Ugh’ (spanning wordt vergroot en uitgediept), ‘Aha’ (de voorganger wijst een uitweg aan), uitlopend op ‘Whee’ (de kerkgangers ervaren het evangelie, de blijde boodschap).

kanzel.jpg

Door zijn gehoor zo mee te nemen, met beeldend taalgebruik, kan de predikant proberen voor zijn gehoor een ‘mystieke ontmoeting’ met God zelf op te roepen – zonder garantie dat dit lukt, aldus Lowry. Zo roept ook een andere Amerikaanse preekdocent, Jana Childers, predikanten op zich te spiegelen aan acteurs: houd geen lezing, maar maak van je preek een ‘event’, dat je gehoor zo pakt en meeneemt dat er openheid komt voor een ervaring van God. Stadelmann sprak op een congres van de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven, waar hij lid van de raad van bestuur is. Hij verwelkomde aan één kant die meer theatrale benadering van preken uit Amerika”.

De Heilige Geest gebruikt mensen mét alle praktische middelen die in de schepping zijn gelegd: voorgangers mogen hun stem en lichaam en al hun creativiteit inzetten. Maar het risico van de ‘nieuwe homiletiek’ is dat de Bijbeltekst op het tweede plan komt, zei de Duitse theoloog: als een predikant als taak krijgt ruimte op te roepen voor een Godservaring, is dat iets anders dan Gods Woord uitleggen en aanzeggen.

Ik zeg maar zo, ik zeg maar: Ugh!”. Of: Oops!

FRIS BOLKESTEIN VERSUS TARIQ RAMADAN

Afgelopen vrijdag, 12 september 2008, stond in de Volkskrant een scherp stuk van Frits Bolkestein tegen de islam geleerde Tariq Ramadan, die in het islamdebat door velen wordt beschouwd als een schaap in wolfskleren. Het zou hier te ver voeren het hele stuk van Bolkestein door te nemen, maar één passage viel mij op:

In het najaar van 2005 sloot Ramadan zich aan bij een Engelse werkgroep, Preventing Extremism Together. Dat was niet lang na de terreuraanslagen in Londen van 7 en 21 juli. Het eerste voorstel van die werkgroep was om de herdenking van de Holocaust af te schaffen, omdat die ‘kwetsend voor moslims’ was. Dit begrijp ik niet. Waarom zou de herdenking van de genocide op 6 miljoen onschuldige Joden – onder wie meer dan 100.000 uit Nederland – kwetsend zijn voor moslims? (Toby Helm in de Daily Telegraph, 12 september 2005) Ramadan moet zich realiseren dat een dergelijke opvatting buitengewoon kwetsend is voor veel Nederlandse mannen en vrouwen”.

De vraag of Bolkestein gelijk heeft met zijn onbegrip laat ik aan de lezer over.