Schaakprijsvraag

Schaken

Win een boek: Life and Games of Mikhail Tal

Tal.bmp

Voor de ongelukkigen die verslaafd zijn aan het schaakspel zijn de dagen rondom Oud & Nieuw sombere dagen. Veel schaakcafés zijn dan gesloten. Vaak staan de verslaafden koukleumend voor het raam, met de schaakstukken als zwavelstokjes in de hand, wachtend op het moment dat de deuren weer open gaan. Daarom richt mijn caritas – het is kerst – zich met nadruk op de verslaafde schaker. Te verdienen vallen dit jaar twee exemplaren van de autobiografie Life And Games Of Mikhail Tal.

In dit boek leest u alles over de Magiër van Riga, zaken die u altijd al had willen weten. U moet er wel iets voor doen. U moet namelijk zes opgaven zo goed mogelijk proberen op te lossen. Uiteraard kan ik niet controleren of u daarbij een computer gebruikt, maar ik waarschuw u: niet alle bevindingen van het digitale monster zijn zaligmakend.

Ook dit jaar zijn de zes opgaven gerangschikt naar moeilijkheidsgraad: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een ware breinbreker. Geef niet te gauw op. Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen. De inzendingen moeten voor 1 februari 2009 binnen zijn op de redactie van Het Parool, onder vermelding van: “Kerstpuzzel“. Verstuur uw manuscript zo leesbaar mogelijk. Ook kunt u uw oplossingen sturen via mijn website: www.maxpam.nl.

Kijk dan onderaan bij Maar Meneer.

De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

OPGAVE 1:

Kerstpuzzel2008diagram1.bmp

Een partijstelling die ooit is voorgekomen in een Sovjettoernooi. De strijd lijkt in volle gang, maar zwart is aan zet. Met een krachtzet weet zwart de partij snel te beslissen. Hoe deed hij dat?

OPGAVE 2:

Kerstpuzzel2008diagram2.bmp

Nog een partijstelling, waarin wij dit keer de jonge Smislov aan het werk zien. De oud-wereldkampioen leeft nog steeds, al schaakt hij niet meer. In zijn jeugd was hij een echte combinatiespeler, zoals blijkt uit deze stelling. Met zwart (aan zet) staat Smislov al geweldig, maar hoe speelde hij de witte stelling helemaal aan flarden?

OPGAVE 3:

Kerstpuzzel2008diagram3.bmp

We komen nu bij een beroemd thema. Als u het kent, ziet u de oplossing vermoedelijk onmiddellijk, maar wie er voor het eerst mee wordt geconfronteerd, zal een gevoel van verbazing niet kunnen onderdrukken. Wit geeft mat in drie zetten.

OPGAVE 4:

Kerstpuzzel2008diagram4.bmp

Nog een mat in drie, maar nu eentje dat ingewikkeld oogt met al die lukraak op het bord gekwakte stukken. De componist is een Nederlander en er zit een beroemd thema achter, dat ontleend is aan een idee van Samuel Loyd. Meer zeg ik niet. Wit geeft mat in drie.

OPGAVE 5:

Kerstpuzzel2008diagram5.bmp

Pionneneindspelen lijken zo eenvoudig, maar dat is meestal een bedrieglijke eenvoud. De volgende studie is van een groot componist, dus denk niet na één minuut dat u er al bent. In de beginstelling ziet het er bijzonder somber uit voor wit, maar als hij al zijn slimmigheden aanwendt, zal hij iedereen verbaasd doen staan: wit speelt en wint!

OPGAVE 6:

Kerstpuzzel2008diagram6.bmp

De breinbreker van het gezelschap. Hoe redt wit zich hier nog uit? Wit kan op allerlei manieren promoveren, maar hoe, tot wat en wanneer? Daar gaat het om. Als hij het goed doet, kan wit remise maken. Maar hoe?

En nu aan de slag. U kan het. Veel succes!


Het Parool, 27 december 2008