Trilnono snoeft: feest voor de geest

Boeken etc

Het is zeker niet mijn bedoeling om in debat te gaan met het regiem van HP/De Tijd, want voor je het weet worden je broekspijpen met modder besmeurd, maar het interview dat de hoofdredacteur gaf aan De Journalist vraagt om een korte reactie. Ik schreef dan ook het volgende ingezonden briefje. Het zal er het komend nummer wel in komen, maar ik publiceer het alvast. (Zie ook interview in De Pers.)

hondenpoep1

Geachte redactie van De Journalist,

Jan Dijkgraaf, de nieuwe hoofdredacteur van HP/De Tijd, is wel een brutaal kereltje dat zich met veel gesnoef door het leven bluft.

Kennelijk om zich tegenover zijn eigen redactie stand te houden, heeft hij – zo lees ik in het laatste nummer van De Journalist – bedacht dat ik niet mijn medewerking heb opgezegd, maar dat hij mij heeft ontslagen.

Ach, was dat maar waar! Dan had ik tenminste nog een paar maanden mee kunnen krijgen.

De opmerking van de heer Dijkgraaf, die bepaald voldoet aan zijn eigen reputatie, geeft in elk geval aan dat de nieuwe hoofdredacteur van HP/De Tijd niet alleen een platte man is, maar ook een ordinaire leugenaar.

Met vriendelijke groet, Max Pam.

Twee illustratie druk ik hierbij de mail af die ik van Dijkgraaf mocht ontvangen.

dijkgraaf1

Let op punt twee waarin Dijkgraaf net doet of hij geen weet heeft van een contract –“er schijnt met jou een afspraak te zijn gemaakt”. Het nieuwe contract dat hij opstuurde werd een paar dagen later gevolgd door een briefje, waarin hij meldde dat het nieuwe overeenkomst niet als “een wurgcontract” moest worden beschouwd. Kennelijk had hij al meer klachten ontvangen.

Mijn advocaat noemde het wurgcontract overigens “een operettecontract”. Uitgever Audax is trouwens een berucht onfatsoenlijke uitgever. Het is ook meer een distributiemaatschappij dan een echte uitgeverij. Behalve een platte man en een ordinaire leugenaar betoont Dijkgraaf zich hier trouwens ook een flessentrekker.

De slotalinea – “feest voor de geest” – spreekt helemaal voor zichzelf.

Voor meer informatie over Dijkgraaf verwijs ik nog naar de blogs van wijlen Adriaan JaeggiJoost Niemöller (“HP/De Tijd geheel gesloopt”) en GeenStijl (“Trilhomo”.)

hp-gesloopt

jaeggi1

trilhomo21

Een verder doe ik er het zwijgen toe. Het hoofdstuk is HP/De Tijd is uit. Jammer, het was toch een cultuurgoed.

En zie verder het interview dat Robert Vuijsje – winnaar van de Gouden Uil – mij afnam voor De Pers.

de-pers

Amsterdam, 28 april 2009