Over Moffenhoeren en Talibanstrijders

HUMAN

KAAL SCHEREN ALS TEKEN VAN KRACHT EN ZWAKTE

Jezelf kaal scheren is tegenwoordig een teken van kracht. Pim Fortuyn deed het omdat hij niet kaal wilde lijken en hij het toupetje geen alternatief vond. Tegenwoordig scheren ook mannen zich, die over een volle haardos beschikken.

In minder postmoderne samenlevingen is het kaal scheren altijd een teken van zwakte. Wie herinnert zich niet het lot van de Bijbelse Samson? Wat bewijst dat er altijd iemand is die bij het kaal scheren een handje wil helpen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden vrouwen kaal geschoren, die bekend stonden als moffenhoer. Dat heeft weinig verheffende beelden opgeleverd van de wraakzucht der Nederlandse bevolking, die toch weinig reden had om zich vanwege eigen heldhaftigheid op de borst te slaan.

moffenhoer

Een variant op de moffenhoer is ontstaan in Burner, een gebied dat in het noord-westen van Pakistan ligt. Daar heeft de Taliban vier mannen overvallen, die naar muziek op de autoradio zaten te luisteren. De vier mannen werden kaal geschoren met de verzekering dat de straf bij een tweede keer lang niet zo mild zou zijn.

Het staakt het vuren dat in Burner is bereikt tussen de Pakistaanse regering en de Taliban betekent overigens helemaal niet dat de Taliban toeschietelijker wordt wat betreft de islaminterpretatie. Vrouwen die het lef hebben zich op de markt of in winkels te vertonen, zijn hun leven niet zeker – aldus de Talibanstrijders.
Het hele bericht stond op de Australische site Dawn.com, een Australische site:

PESHAWAR: Taliban militants in Buner district shaved the heads and moustaches of four Pakistani men as punishment for listening to music, one of the men said Sunday.

Although Taliban and local officials said the fighters retreated from Buner by Saturday, local members of the movement remain. Residents said many fighters were still present in the hilly outskirts of the district.

In one incident late Saturday, Taliban hardliners shaved the heads and moustaches of four men for listening to music, a young man from Buner told AFP by telephone, requesting not to be identified.

‘I was with three other friends in my car, listening to music when armed Taliban stopped us and, after smashing cassettes and the cassette player, they shaved half our heads and moustaches,’ he said.

‘The Taliban also beat us and asked us not to listen to music ever again,’ said the terrified man.

Local police said they had no information about the incident.

The victim said neither he nor his friends lodged a complaint with police, as this would have been ‘useless.’

‘It might have annoyed the Taliban further and I fear for my life,’ the man said.

Residents in Mingora, the main town in Swat, said Taliban posters had been put up in streets and markets ordering women not to go shopping. The posters had appeared after the Taliban’s controversial agreement with the government to enforce Islamic law in the region.

‘We will take action against women who go out shopping in the markets and any shopkeeper seen dealing with women shoppers will be dealt with severely,’ read the poster from the Swat branch of Tehrik-i-Taliban.

‘The peace agreement does not mean that obscenity should be re-born,’ it added.

Extremist Taliban consider it ‘obscene’ for women to leave their homes, and ban females from venturing out in public without an immediate male relative — namely a father, brother, son or husband.

For years, Swat was a popular ski resort frequented by Westerners but the Pakistani government effectively lost control of the mountainous district after the violent Taliban campaign to enforce Sharia law.

Er stond deze foto bij. Het commentaar erbij spreekt voor zichzelf.

baadmannen

Ik heb altijd al gezegd dat kappers het grootste gevaar zijn voor de moraliteit!

HOE CHRISTELIJKER IN DE VS HOE MEER STEUN VOOR MARTELINGEN

Ook deze week weer een onderzoek van het Pew Research Center, een site om te onthouden. Men onderzocht dit keer het verband tussen partijkeuze (democratisch-republikeins) en de steun voor het martelen van gevangenen die van terrorisme worden verdacht. De helft van de Amerikaanse bevolking vindt martelen onder bepaalde voorwaarden toegestaan, waarbij het opvalt dat de goedkeuring toenneemt, naarmate men vaker een kerk bezoekt. Conclusie moet de lezer zelf maar trekken.

Hier een van de uitkomsten van het onderzoek:

martelen
De uitkomsten zeggen allemaal niets. Zuster Theresa was ook tegen abortus.

HET WORDT ZIGZAGGEN VOOR DE PAUS IN ISRAEL

De paus bezoekt deze week Israel. Officieel gaat hij op bedevaart. Uiteraard zien de Israëliërs hem liever komen dan gaan. Een paar tegenslagen heeft de paus al te pakken. Zo mag hij niet rondrijden in zijn geliefde Mercedes pausmobiel. Dat heeft niets te maken met het feit dat dit merk in de oorlog goede zaken heeft gedaan dankzij dwangarbeiders, maar met het feit dat Shin Beth, de Israëlische geheime dienst het voertuig niet veilig genoeg vindt.

Verder komt Benedictus XVI voor een probleem te staan in Jas Vasjem, het Holocaust Museum. Daar is namelijk ook een tentoonstellingsruimte ingericht voor Pius XII, de paus die in de Tweede Wereldoorlog geen hand uitstak voor de Joden. De huidige paus wil niet niet met die anti-PiusXII-expositie geconfronteerd worden, dus moet hij daar om heen zigzaggen.

pius-xii

Het dagblad Trouw had er een mooi stuk over – “De paus loopt in Israël op eieren” – dat hier te vinden is. Let op de orthodoxe Jood op de foto, die demonstratief de andere kant opkijkt. Als de zaal maar niet stiekem verplaatsen, zodat-ie toch per ongeluk op de pauselijke route komt te liggen.