Warhoofd Kader Abdollah

Columns

Een van de grootste warhoofden die in het culturele wereldje rondloopt, is Kader Abdollah. Elke maandag schrijft hij in de Volkskrant een stukje waaraan geen touw is vast te knopen, omdat hij zichzelf daarin tenminste vier keer tegenspreekt. Kader Abdollah is de man van Grrrote Woorden en Grrrote Gevoelens.

Hij schrijft zoals hij praat: het is een  grotesk oreren.

Schrijft hij “ik ben een mens”, dan lijkt het of de wereld siddert van zo veel wijsheid.  Schrijft hij “wij zijn mensen”, dan daalt het hele universum op ons neder. Met zijn grote melancholieke snor weet hij zijn toehoorders aan zich te kluisteren alsof hij Krishnamurti is. Zijn voorkomen als goeroe is ook een deel van zijn succes. Nederlanders houden nu eenmaal van Loe de Palingboeren, vooral als zij uit het oosten komen.

Kader A2

Het ongebreideld uiten van emoties is Kaders handelsmerk, waarbij hij zich graag hult in allerlei dubbelzinnigheden. Laatst verklaarde Kader Abdollah nog in deze krant dat hij op Geert Wilders gaat stemmen. Ironie misschien? Vergis je niet, want Geert en Kader zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Aan Kader Abdollah zou ik verder geen aandacht hebben besteed als hij niet een paar keer had geschreven over Sayed Parwez Kambakhsh, de journalist die in Afghanistan voor godslastering ter dood is veroordeeld. Ook had Sayed een feministisch stuk over vrouwenrechten gedownload – schande! – en aan een paar vrouwelijke studenten laten lezen – nog meer schande! Later werd zijn straf, onder westerse druk, verminderd tot twintig jaar.

Sayed Parwez Kambakhsh

Een echt proces is het trouwens niet geweest, want Sayed heeft nooit een advocaat gekregen. Eigenlijk werd hij veroordeeld, omdat hij werkte aan een stuk over de vrouwenhandel van een paar krijgsheren.

Op zijn bekende emotionele wijze steunde Kader Abdollah aanvankelijk de ongelukkige Afghaanse journalist, maar op 28 oktober 2008 kwam de ommezwaai. Kader had nog eens nagedacht en hij was nu tot de conclusie gekomen dat wij Sayed Parwez Kambakhsh helemaal niet moesten steunen. Veel beter was het om over hem te zwijgen. Sayed was volgens Kader namelijk naïef geweest. In zijn zoektocht naar de feiten had Sayed zich laten gebruiken door de Amerikanen en daarmee had hij “het geloof en de trots van de Afghanen ondermijnd”. De sufferd had, aldus Kader Abdollah, “te veel naar de BBC geluisterd en op het internet gesurfd”.

Het resultaat van Kader Abdollah’s denkwerk bracht hij zo onder woorden: “We moeten niet onze stem verheffen. We moeten een stap terug zetten als we hem willen helpen. Grote internationale druk zal averechts werken. De Afghanen zien de bemoeienis van het Westen in hun leven als beledigend en vernederend. Zolang de westerse troepen in Afghanistan zijn, kan niemand Sayed Parwez helpen”.

Het afgelopen jaar moet Kader wel op zijn nagels hebben gebeten dat internationale organisaties als Amnesty en Human Rights Watch zich geen bal van zijn advies hebben aangetrokken. Net als de Amerikanen en hun bondgenoten bleven zij aandacht vragen voor de penibele situatie waarin Sayed Parwez Kambakhsh verkeerde. De broer van de veroordeelde heeft trouwens nog niet eens zo lang geleden een reis door Europa gemaakt om aan iedereen op het hart te drukken dat wij Sayed niet mochten vergeten. Sayeds broer sprak onder meer met Maxime Verhagen, onze minister van Buitenlandse Zaken.

Deze week is bekend gemaakt dat Sayed Parwez Kambakhsh is vrijgelaten. Hij schijnt naar het buitenland te zijn gebracht. De internationale organisaties toonden zich verheugd, net als de Amerikanen, die nog altijd in Afghanistan zitten. Gelukkig maar dat zij niet geluisterd hebben naar Kader Abdollah, de klootzak, want dan zou Sayed zonder twijfel naamloos zijn weggerot in een donkere gevangeniscel.

Kader Abdollah is onlangs tot eredoctor benoemd aan de Groningse Universiteit. Ook gaat hij de Nederlandse cultuur hoog houden aan de universiteit van Berkeley. Je zou bijna vergeten dat Susan Smit, voormalig fotomodel en heks op hoge hakken, tot jurylid van de Librisprijs is verheven. Wordt het niet eens tijd dat de Afghanen troepen sturen naar Nederland?

Het Parool,  12 september 2009