Breaking news: Taliban geen moslims!

Buitenhof

Na de aanslag op de Twin Towers stelde de toenmalige president Bush de Taliban een ultimatum, waarin ook de uitlevering van Osama bin Laden werd geƫist. Taliban antwoordde niet rechtstreeks, want dat zou in strijd zijn met de islam, maar via Pakistan werd om bewijsmateriaal gevraagd.

Het geduld van Bush was op, en zo begon op 7 oktober 2001 de oorlog in Afghanistan met de bombardementen van Amerikaanse en Britse vliegtuigen. Spoedig veroverden de geallieerdenĀ  Kaboul en de rest leek een fluitje van een cent.

Inmiddels zijn wij acht jaar verder, maar een overwinning is nog ver weg. Vooral de laatste tijd krijgen de geallieerde strijdkrachten harde klappen.

Nog geen twee dagen geleden bijvoorbeeld kwamen bij een NAVO-luchtaanval vier Afghaanse militairen en drie politieagenten om het leven. Eigen mensen dus, getraind door de coalitie. Friendly fire heet dat, maar net zo dodelijk.

Eerder deze week besloten de Verenigde Naties zeshonderd man personeel uit Kaboel te evacueren, omdat het te gevaarlijk werd. Vijf VN-medewerkers waren al vermoord. Elke dag zijn er aanslagen en ontploffen er bermbommen, en dan heb ik het maar niet over de doorgedraaide legerpsychiater, die op de Texaanse basis Fort Hood dertien militairen neerknalde.

Verder zag ik filmbeelden, gemaakt met een verborgen camera, waarop te zien is hoe Afghaanse troepen hun wapens inleveren bij de Taliban. Bij het wegrijden werd nog even gezwaaid.

Behalve militaire verliezen zijn er ook politieke tegenslagen te noteren. De verkiezingen bleken vervalst en de tweede ronde werd afgeblazen, omdat de tegenstander van de zittende president Karzai er geen vertrouwen meer in had. Karzai moet nu de corruptie aanpakken om het vertrouwen herstellen, maar dat is onmogelijk. Het westen komt de democratie brengen via een met bedrog gekozen leider, die kennelijk onvervangbaar is.

Hoge militairen voelen jegens hun troepen de morele verplichting optimistisch te zijn. Vandaar dat oorlogen vaak langer duren dan noodzakelijk.

De Kruif

Bij Pauw & Witteman zei de Nederlandse Isaf-generaal De Kruif dat het de goede kant opgaat. Wel moet het misschien nog tien jaar duren. Ook zei hij de Taliban niet te beschouwen als een moslimorganisatie, aangezien de islam een vredelievende godsdienst is. Daar zal de Taliban, die niet eens wilde praten met de ongelovige Bush, wel van opkijken.

Met goede bedoelingen win je geen oorlog, niet op de korte termijn en ook niet op de lange termijn. De Taliban zal toch echt verslagen moeten worden en ik vrees dat het Nederlandse opbouwwerk allang in de kiem gesmoord zal zijn, als op de papavervelden nog de boerenkool en de spruitjes moeten worden ingezaaid.

In Nova zei voormalig Sovjetleider Gorbatsjov dat er niets anders opzit dan de aftocht. En Gorby kan het weten, want in 1989 was hij het die Sovjettroepen de smadelijke opdracht gaf naar huis te gaan.

Wat moet er gebeuren om hetzelfde lot van de Russen te vermijden?

Eerst moet Karzai worden ingeruild voor een integere kandidaat. Vervolgens heb je iemand nodig die de Talibanstrijders ervan gaat overtuigen dat de islam een vredelievende godsdienst is. Ik stel voor Alexander Pechtold te sturen, die niet alleen een geweldige stemmentrekker is, maar ook nog een islamoloog in het kwadraat. En als je dat allemaal hebt geregeld, moet je geen duizend militairen naar Afghanistan sturen, maar honderdduizend.

Krijg je dat niet voor elkaar, dan kun je maar beter de raad van Gorbatsjov opvolgen.

Buitenhof, 8 november 2009