Mijn drol en de emailloze vrijdag

Columns

Alweer zo’n goed idee van de Belg Gunnar Michielsen!

Volgens een ANP-bericht is hij de initiatiefnemer geweest van de e-mailloze vrijdag, die mensen en bedrijven een impuls moet geven om “bewuster om te gaan met het versturen van elektronische post”. Het excessief mailen komt namelijk het werk niet ten goede en veroorzaakt tevens stress en burn-outs.
Kortom, het is tijd voor bezinning.

Voor bibabeloeba-bezinning!

emailloze vrijdag

Nu was die e-mailloze vrijdag toevallig gisteren, maar ik vermoed dat u er niets van heeft gemerkt. Althans in mijn mailbox zag ik het verschil niet – noch in het bakje “in”, noch in het bakje “out”. Dat kwam goed uit, want ik ben tegen bezinning, in die zin dat ik de hele dag niets anders doe. Als ik een broodje eet ben ik mij aan het bezinnen, als ik wc-papier koop ben ik mij aan het bezinnen – twee of drie laags? – en zelfs als ik dit stukje schrijf, ben ik mij aan het bezinnen. Moet ik dan ook nog eens apart de tijd nemen voor een moment van bezinning?

Rot op, zeg.

Waar ik ook op tegen ben is onthouding.

Achter het idee dat wij ons ergens van moeten onthouden, schuilt altijd het schuldgevoel dat wij ergens te veel van hebben. Dat wij met kerst ons te buiten gaan aan lekker eten kan nooit goed zijn, omdat de kindertjes in Afrika niet meeprofiteren van onze overvloed. Toch zijn de kindertjes in Afrika er niet bij gebaat als wij ons eten laten staan. Trouwens, zo langzamerhand begint de notie tot mij door te dringen dat de kindertjes in Afrika er het meest mee geholpen zouden zijn als wij, altruïstische westerlingen, ze eens een tijdje met rust zouden laten.

Onthouding is nergens goed voor en de dood in de pot. Arie Boomsma mag onze jeugd dan vergiftigen met het idee dat onthouding van seks iets moois en verhevens is, maar de harde feiten zijn anders. Van langdurig geen seks word je humeurig en krijg je hoofdpijn. Bovendien verhoogt geen seks de kans op prostaatkanker.

Onthouding van voedsel is zo mogelijk nog slechter voor het lichaam. Je ziet dat aan de voetballers die net de ramadan achter de rug hebben. Die lopen er op het veld bij als een slappe vaatdoek. Maar ik zal u nog eens wat anders vertellen. Onlangs kreeg ik een uitnodiging om – op andermans kosten – een weekje door te brengen in een soort sanatorium, hoog in de Oostenrijkse bergen. Je wordt daar helemaal vertroeteld met massages, modderbaden en dat soort weldadigheden. Maar je krijgt er niets te eten, dit om de darmen tot in alle krochten schoon te spoelen. Slechts aan het eind van de week is er voor de deelnemers een kop groetenbouillon, een traktatie waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

En goed, dat je je dan schijnt te voelen – een nieuw mens!

Nu was ik de daags na de uitnodiging in de gelegenheid aan een hoog ontwikkeld medisch persoon te vragen of zo’n onthoudingskuur nuttig is. “Vooral niet doen!”, riep hij, het beste schoonmaakmiddel voor de darmen is de drol, die van het begin van zijn wandeling tot aan de anus alle ongerechtigheden opruimt en uitstoot. Koester de drol en schaf hem nooit af. Onthouding is de beste manier om darmkanker te krijgen!”.

Darmen

Zo, nou hoort u het ook eens van een ander. Mijn uitnodiging heb ik afgeslagen, al had ik graag de zuivere lucht ingeademd van de Oostenrijkse Alpen.

Maar wat ik ermee wil zeggen is dat zo e-mailloze vrijdag zwaar discriminerend is tegenover de vrijdag, de dag die ook al een imagoprobleem heeft met de dertiende. Kan die Belg Michielssen er niet een e-mailloze dinsdag van maken, dat is wel zo sympathiek.

Overigens bestaan er natuurlijk ook briljante ideeën. Zo vond ik vrijdag in mijn mailbox het bericht dat de BBC “een wereldkaart van geluiden” gaat samenstellen. Opdat wij de geluiden van nu niet vergeten. Iedereen kan insturen. Mijn drol staat al te springen om mee te doen.

Het Parool, 28 november 2009