Religieus nieuws voor de feestdagen

HUMAN

LEUKE BERICHTEN EN CADEAUS VAN SINT EN DE KERSTMAN

Heel mooi is het cadeau waarbij je een kerkdienst via een computergame kunt volgen. Het speel heet Mass en het  is een soort Wii-spel, maar met het handvat in de vorm van het kruis. Voor het hele gezin.

Mass4

Hier het bericht:

Satire of een gat in de markt? Het computerspel ‘Mass, we pray’ simuleert kerkvieringen, “want je zou niet moeten wachten tot zondag om naar de kerk te gaan”, aldus de ontwikkelaars. Met een kruisvormige controller bootst men in het spel kerkelijke rituelen na.

De kruisvormige controller is vergelijkbaar met de controller van de wii: het reageert op bewegingen. Dus sta je voor de computer kruisjes te slaan, doe je alsof je met wijwater sprenkelt en slinger je met een wierookhouder. Ook bestaat er een speciale knielbank die precies registreert hoe vaak je knielt.

De game moet in 2010 op de markt komen en is ontwikkeld door Prayer Works Interactive. De missie van het bedrijf is duidelijk: “We willen met behulp van computergames mensen dichter bij God brengen”. Het is niet bekend of de game ook op de Nederlandse markt zal verschijnen.

Maar op You Tube kun je zien hoe je het moet spelen. Voor alle gezinten!

Mass 2


Multiculti mijter

En dan is er natuurlijk weer multicultureel gedonder over Sinterklaas en Zwarte Piet.
Dit keer gaat het niet op de vraag of zwarte pieten discrimineren ten opzichte van de zwarte nieuwe Nederlanders, maar of Sinterklaas wel met een kruis op zijn mijter mag rondlopen. In Amsterdam hebben ze vorig jaar al stiekem het christelijke kruis vervangen door de drie Andreas-kruisjes, die de hoofdstad symboliseren.

Sinterklaas2

Hier het bericht uit Elsevier:

Een aantal gemeentebesturen wil de ‘multicultimijter’, het hoofddeksel van Sinterklaas zonder kruis, invoeren. Maar een ontstemd CDA stelt dat de mijter van Sint Nicolaas heilig is.

CDA-Kamerlid Ad Koppejan zegt hierover in De Telegraaf: ‘Er is geen enkele reden om de christelijke herkomst van Sint Nicolaas angstvallig te verbergen.’

De goedheiligman draagt al een aantal jaar geen kruis meer op zijn mijter in Amsterdam vanwege de multi-etnische samenleving in de stad. Ook ontstond vorig jaar discussie over dit onderwerp in België.

Het werd Sinterklaas verboden met een kruis op zijn mijter op Antwerpse openbare scholen te verschijnen.

De mijter is niet het enige twistpunt over Sinterklaas. Het gegeven dat de Pieten van Sint zwart zijn, zou discriminerend zijn.

In 2006 laaide er een discussie op omdat er gele, rode, groene, witte en blauwe pieten in het Sinterklaasjournaal verschenen, doordat Pakjesboot 12 ‘door de regenboog was gevaren’.

Arie Boomsma kerstengel

Het zijn harde tijden voor de Sint. Gelukkig is er altijd de onvermijdelijk Arie Boosma. Interviewen kan-ie niet, maar voor kerstengel spelen is een fluitje van een cent, aldus een IKON-bericht:

Presentator Arie Boomsma, die eerder bij de Evangelische Omroep werd geschorst vanwege een pikante fotoreportage voor tijdschrift L’Homo, laat zich nu op de gevoelige plaat vastleggen als engel.

Op de kiekjes, die in het kerstnummer van tijdschrift Viva worden geplaatst, is de presentator al knielend, naar de hemel turend en zonder shirt te zien. “Net over de grens gaan vind ik leuk maar een crucifixachtige pose doe ik niet”, vertelde Boomsma in De Pers.

Boomsma maakte begin september bekend dat hij de EO ging verlaten, nadat hij al eerder openlijk zijn twijfels over zijn werkgever had uitgesproken. Het afblazen van het cabaretprogramma ‘Loopt een man over het water’ was de druppel voor de presentator.

Het voormalige EO-boegbeeld ging per 1 oktober bij de KRO aan de slag. De presentator maakt zaterdagavond zijn comeback op tv met de eerste uitzending van ‘De schaduw van het nieuws’. Ook gaat hij een programma maken over de coming out van homo’s. Verder werkt Boomsma aan een boek samen met columnist, schrijver en homo Stephan Sanders. Dit boek gaat over het mannenlichaam.

Arie Boomsma

Ik hoop dat onze gewaardeerde collega Stephan Sanders het droog houdt.

EEN VIRUS BESTENDIG WIJWATER VAT

Schreven wij vorige week dat de jaarlijkse bedevaart naar Mekka ernstig lijdt onder de angst voor de varkensgriep, anders dan de moslims hebben de christenen er iets op gevonden. Vooral hij wijwatervat, als doorgeefluik voor allerlei ongewenste ziekte,  bezorgde hoofdbrekens. Geen prettig idee: met wijwater hoop je op de genade Gods en dan krijg je ineens dodelijke griep.

Gelukkig heeft een priester in een klein dorpje ten noorden van Milaan er iets op gevonden. Het principe kom je ook wel op sommige sjieke openbare toiletten tegen: watersproeiers, kranen en zeepbollen die hun werk doen via een foto-electrische cel. Als je je lul of handen weer weghoudt, houden ze op met water en zeep te geven.

wijwater

Hier het BBC bericht:

Catholic churches in Italy are installing automatic holy water dispensers to help reduce the risk of spreading swine flu.

The outbreak of the H1N1 virus has led many churches to suspend the tradition of having holy water in open fonts into which people dip their hands.

The new machine works like an automatic soap dispenser, squirting water when a hand is passed under the tap.

Inventor Luciano Marabese says he is being inundated with enquiries.

About 30 people have died in Italy after catching swine flu.

Father Pierre Angelo Mota, from Capriano Briosco, north of Milan, said squirtable holy water had surprised some of his parishoners at first.

“It has been a bit of a novelty,” he said.

“People initially were a bit shocked by this technological innovation but then they welcomed it with great enthusiasm and joy. The members of this parish have got used to it,” he added.

Churchgoer Marta Caimmi agreed.

“It’s great,” she said. “Thanks to this we are not worried about catching swine flu. It is the right thing for the times.”

‘Global interest’

The design of the dispenser is similar to a traditional water font, but with an infra-red light that reads the presence of a hand and squirts holy water onto the person’s fingers.

Mr Marabese says he is receiving hundreds of emails from all over the world requesting information about the product.

“Some people had stopped dipping their hand into the holy water font as they were afraid of infections,” he told Reuters.

“Some people even pretended to touch the water but they just touched the marble edge of the font. I think that it is a pity to lose our traditions.”

Milan’s cathedral was among the places of worship to officially suspend the use of communal water fonts.

“After the news that some churches – like Milan’s cathedral – are suspending the use of holy water fonts… demands for my invention rose to the stars,” added Mr Marabese.

Verras u kerk met een leuk cadeautje tijdens de feestdagen.

Humanistische Omroep, 20 november 2009