Van compassie & opschepperij

HUMAN

HANDVEST VOOR COMPASSIE

Op instigatie van de schrijfster Karen Amstrong is er een Charter of Compassion opgesteld, waarin de wereldgodsdiensten en hun spirituele leiders zich van hun beste beentje willen laten zien. In het Handvest wordt tolerantie gepredikt, en dat is natuurlijk mooi, maar daarbij slaan de religieuze leiders zich wel erg op de borst.

Charter for Compassion

Lees bijvoorbeeld de eerste alinea van het Handvest:

Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan alle anderen te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden.

Compassie is onze drijfveer om ons onvermoeibaar in te zetten voor het verzachten van het leed van onze medeschepselen, om terug te treden uit het middelpunt van onze wereld en een ander voor het voetlicht te plaatsen, en om recht te doen aan de onschendbare heiligheid van ieder mens en een ieder, zonder enige uitzondering, te behandelen met volstrekte waardigheid, billijkheid en respect”.

Wat in de eerste plaats opvalt,  is de opschepperige toon. Religie is iets moois, dat uitsluitend uit goede eigenschappen bestaat.  En dan die onwankelbare overtuiging dat het om alle religieuze, ethische en spirituele tradities gaat.

En tenslotte kun je je afvragen of het wel waar is wat daar wordt gezegd, Mij is het bijvoorbeeld het meededogen van het christendom nooit zo opgevallen. Zonder het christendom zou het antisemitisme in Europa nooit zo’n hoge vlucht hebben genomen dat er een Holocaust kon ontstaan. Veel conflicten in de wereld zijn religieus gekleurd en hebben de tegenstellingen eerder verscherpt dan in tolerante zin afgezwakt.

In  het beste geval kun je zeggen dat een klein deel van religieus zich compassie ten doel stelt, maar om jezelf daarvoor zo op de borst te slaan, gaat erg ver.
En dan ook nog dit:

In Nederland werd het Handvest voorgelezen door rabbijn Soetendorp, een lieve man, maar niet iemand die je onmiddellijk wijs zou noemen. Beseft hij eigenlijk dat  hij op de lijst van onderekenaars staat samen met de groot-mufti van Egypte,  Ali Gomaa.

Ali Gomaa

Die heeft een eigen fatwabureau, waar je geen octrooi, maar een fatwa kunt aanvragen. De grootmufti is zelf al eens tegen gegaan tegen kunst die afbeeldingen weer geeft. Naar aanleiding van deze actie vernielde een vrouw enkele faraonische beelden in een museum, zo las ik in NRC/Handelsblad. Dat de groot-mufti geen antisemiet is, daarvoor steek ik mijn handen ook niet in het vuur.

Veel succes met het handvest, rabbijn!

VATICAAN ONDERZOEKT ALIENS

ET phone Rome“, zo begiint een bericht van het persbureau Associated Pers over de Conferentie die afgelopen week in Rome is gehouden over buitenaardse wezen.

Paus+aliens 2

De IKON kwam vatte het volgende bericht zo samen:

Bestaat er buitenaards leven en zijn deze wezens gelovig? “Welke rol van betekenis speelt Jezus Christus voor hen?”

Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de vijfdaagse conferentie van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen die momenteel in het Vaticaan plaats vindt.

Het is de eerste keer dat de Academie zich bezig houdt met de zogenaamde ‘astrobiologie’, de multidisciplinaire studie naar onder meer buitenaards leven.

Het onderwerp is niet vreemd voor veel theologen, want in de afgelopen eeuwen hebben talloze mensen zich niet alleen afgevraagd of er buitenaards leven is en hoe dat er uit ziet, maar ook of deze wezens gelovig zijn. En kennen zij de Zoon van God?

“Het bestaan van buitenaards leven is niet in strijd met het christelijke geloof”, aldus Jezuïet Jose Funes, “want de scheppende kracht van God is eindeloos.”

Niet iedereen is het hier mee eens. “Een tweede Genesis op een andere planeet. Is het christendom dan nog wel geloofwaardig? En zijn de wezens daar ook naar het evenbeeld van God geschapen?”

De conferentie duurt tot en met 15 november.

Dat is een oude vraag: waar gaan de dode zielen naar toe als ze nooit in aanraking zijn geweest met het heil van Jezus Christus? Iemand als Socrates, een goed mens maar geboren voor het jaar nul, ging naar het voorgeborchte, waar hij moest wachten tot hij tot de hemel werd toegelaten. Helaas heeft de vorige paus het voorgeborchte afgeschaft. Vandaar natuurlijk deze conferentie.

MOBIEL BELLEN IN SOEMALIiË

In onze wekelijks rubriek Berichten uit Soemalië heb ik dit voor u geknipt: Mobiele telefoons helpen jongeren om weg te lopen.

Soemalische telefoon

By Abdi Sheikh

MOGADISHU (Reuters) – Somali courtship was different in Hassan Aden’s day. When he was a teenager, you gave the girl’s parents 11 camels and an AK-47 assault rifle as bride price and then waited respectfully.

Now, the 55-year-old said, a mobile phone service that seems to be the only thing working in the failed Horn of Africa state is helping drive a rise in elopements, pregnancies out of marriage and a steady erosion of Somalia’s conservative values.

“The youth of today enjoy modern technology, fast transportation and free-of-charge marriages,” Aden, a store owner, told Reuters at a coffee shop in the capital Mogadishu.

“Today, even reasonable boys pay just $50 bride price and a copy of the holy Koran after making the girl pregnant or seeing her secretly for months.”

In a drought-ravaged land where rebels are trying to topple a fragile government, gun battles break out almost daily and nearly 20,000 civilians have been killed since the start of 2007, cheap mobile communications are one happy diversion.

The entrepreneurial spirit of Somalis, born out of two decades of anarchy, as well as an absence of taxes, have helped domestic mobile companies thrive despite the chaos.

Many older residents say the prevalence of handsets and such cheap tariffs — among the lowest in the world — is making the lives of youngsters unrecognizable. A month of local calls costs about $10. International calls can go for $0.30 a minute.

The cheap calls and extended mobile network in the Horn of Africa nation make it easier for Somalis to get in touch with willing partners and arrange quick assignations.

Traditional Somali marriages used to be long-planned, intricately arranged affairs normally determined by clan and sub-clan elders. But some now prefer a less formal kind of marriage, which is essentially elopement, because they do not have the economic means to face a prospective father-in-law.

Bile Farah, 25, said marriages nowadays have become more of an “entertainment.”

“I don’t think I’d be sane if it were not for the ‘Qudbasiro’, free-of-charge secret marriages,” the unemployed secondary school graduate told Reuters, sitting cross-legged on a ragged mattress and sending a text message with his phone.

“I’ve divorced nine women already. Voluntary brides and cheap phone services — it is the only life we have.”

Unsurprisingly, such behavior is frowned upon by hardline Islamist al Shabaab insurgents who rule over much of central and southern Somalia and want to impose their own austere version of Sharia law on the whole country.

They have banned elopement in the areas under their control. But for Halima Osman, a Mogadishu mother-of-three, the mobile phone helped her run away with the love of her life.

Lees hier verder.

Toch vraag ik mij af hoe vaak ik in mijn leven zou zijn gescheiden als ik de beschikking had gehad over een mobiele telefoon. Een sms’jes is genoeg. Maar wel eerst drie kinderen verwekken per vrouw.

Humanistische Omroep, 13 november