NRC/Handelsblad en de man van 30 miljoen plus

Columns

Door een toeval kwam ik donderdagavond Willem Sijthoff (44) tegen, telg uit een beroemde uitgeversfamilie, die namens de FD Mediagroep in de race was om NRC/Handelsblad te kopen. Hij stapte net op zijn fiets en ik stapte er niet vanaf.

“Dat is grappig”, zei ik, “ik lees net op de site van NRC/Handelsblad dat je je te laat hebt aangemeld op de veiling waar die krant verkocht gaat worden”.
Willem lachte geheimzinnig. “Nee”, zei hij, “we waren niet te laat. Wij gaan geen bod uitbrengen. Voorlopig niet, misschien wel nooit. Ik weet het niet”.

Willem Sijthoff

Wij stonden nog een tijdje te praten en ik zei dat zijn beslissing mij verstandig leek. Een insider, wiens naam ik niet kan noemen, heeft mij eens voorgehouden dat een bedrijf dat geen winst maakt niets waard is. In dat licht bezien schatte hij de werkelijke waarde van NRC/Handelsblad op nog geen tien miljoen. De zestig miljoen die men er nu voor wil hebben, leek hem slechts haalbaar als een hobbyist of een iemand met een dubbele agenda in de krant geïnteresseerd zou zijn. Iemand die NRC/Handelsblad wil kopen als een prestigeobject.

Een Murdoch of Berlusconi, maar heb je zo iemand in Nederland?

Ik nam afscheid van Willem Sijthoff en zag hem wegfietsen in de nacht. De volgende morgen bevestigde het Financieele Dagblad dat de FD Mediagroep zich had teruggetrokken. Bovendien las ik dat Willem Sijthoff net al zijn FD Mediagroep-aandelen had doorverkocht. Er werd gesuggereerd dat hem dat dertig miljoen had opgeleverd. Ik had gisteravond dus staan praten met een man van dertig miljoen. En hij was gewoon en heel eenvoudig weggefietst!

Omdat het Telegraafconcern al eerder was afgehaakt – ook daar vond men de prijs te hoog – zijn er nog maar twee gegadigden over om NRC/Handelsblad te kopen. Dat zijn: Veronica Holding/Corelio en Egeria/Het Gesprek/Derk Sauer. Eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast als ik de kandidaten zie. Zijn ze wel kapitaalkrachtig genoeg en hebben ze voldoende liefde voor de papieren krant?

Veronica/Corelio is een samenwerkingsverband van
Veronica Holding en Corelio, die de Belgische bladen De Standaard en het Nieuwsblad uitgeven. Het doet even pijn aan je ogen als tot je doordringt dat NRC/Handelsblad mogelijk wordt ingelijfd door Veronica, ooit rijk geworden door een omroepblad en door de verkoop van hun naam aan SBS.

Veronica

“Veronica, keihard de lekkerste!”, dat was niet bepaald een slogan voor hen die de nuance zochten.

Egeria

De tweede gegadigde is Derk Sauer, die de investeringsmaatschappij van de Brenninkmeijers (Egeria) zo gek heeft gekregen om geld te steken in iets anders dan in C& A. Sauer, die zelf zo’n 140 miljoen schijnt te bezitten, is de oprichter van de uitgeverij Nieuw-Amsterdam en heeft een vinger in de pap bij de nog altijd sappelende zender Het Gesprek. Ook hier frons ik de wenkbrauwen, want bij mijn weten vormen de Brenninkmeijers niet bepaald een familie die veel van kranten weet. Het succes van deze bieding zal afhangen van de mate waarin Sauer wordt gedreven door Berlusconi-achtige ambities.

Het was trouwens een zware week voor de papieren kranten. De Belgische Persgroep, ook eigenaar van deze krant, schrapte 131 banen. De redacties van de Volkskrant en Trouw kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Bij de Volkskrant moeten twintig redacteursbanen verdwijnen (van de 215) en bij Trouw zeventien (van de 122). Uiteraard probeerde men het slechte nieuws te omzwachtelen met rustgevende mededelingen. Uitgever Christian van Thillo zei dat de Persgroep in “een logisch bedrijf” was veranderd, waar hij voor “driehonderd procent” in gelooft. Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, verklaarde dat de inhoudelijke kwaliteit van zijn krant niet zal lijden onder de bezuinigingen.

Bij Trouw werd het nieuws gelaten ontvangen. Commentator Willem Breedveld zag als lichtpuntje dat Van Thillo “terugwil naar de krant als krant”. Breedveld hoopt dat het de Belgische uitgever gaat lukken, maar eindigt aldus: “En zo niet, dan gaat Trouw gewoon weer ondergronds”.

Het lijkt wel oorlog.

Het Parool, 12 december