Schaakprijsvraag

Schaken

Tot voor kort stond op Youtube een filmpje, waarop te zien is hoe het Ramsey Lewis Trio een nummer vertolkt van hun cd: Have a Merry Chess Christmas – heb een gezellige schaakkerstmis. Fijne countrymuziek, maar helaas is hun optreden niet meer te zien omdat er een probleem schijnt te zijn met de auteursrechten.

kerstpuzzel 2009

U moet het deze kerst dus alleen doen met de Parool Kerstschaakpuzzel 2009. Geen cd, maar toch valt er ook dit jaar wel iets te verdienen. Wat? Dat vertel ik u zo. Uiteraard moet u er wel iets voor doen. U moet, zoals elk jaar, zes opgaven zo goed mogelijk proberen op te lossen. Uiteraard kan ik niet controleren of u daarbij een computer gebruikt, maar ik waarschuw u: niet alle bevindingen van het digitale monster zijn zaligmakend.

Ook dit jaar zijn de zes opgaven gerangschikt naar moeilijkheidsgraad: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een ware breinbreker. Geef niet te gauw op. Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen. De inzendingen moeten voor 1 februari 2009 binnen zijn op de redactie van Het Parool, onder vermelding van: “Kerstpuzzel“. Verstuur uw manuscript zo leesbaar mogelijk. Ook kunt uw oplossingen sturen naar deze website.

De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Voor de winnaars zijn er twee exemplaren beschikbaar voor het fraaie boek van Lubomir Ftacnik en Karsten Muller: Bobby Fischer, the career and complete games of the American world champion.

Fischer by Karsten

En wellicht is er ook een cd van het Ramsey Lewis Trio bij.

Chess Christmas 2

Daar gaan we!

OPGAVE 1:

Diagram1Kerstpuzzel2009

Uit een partij, twee jaar geleden in Dresden gespeeld. Wit, aan zet, gaat de zwarte koning ophalen met geweld. Hoe gaat dat in zijn werk?

OPGAVE 2:

Diagram2Kerstpuzzel2009

Ooit heeft dit probleem in het communistisch dagblad De Waarheid gestaan. Van wie het is vermeldde de Waarheid niet – zo deden daar nooit zo aan auteursrechten – maar wit geeft wel mat in drie. Een vreselijke sleutelzet in een vreselijke beginstelling. Welke?

OPGAVE 3:

Diagram3Kerstpuzzel2009

Dit lijkt een eenvoudig eindspelletje, waarbij het helemaal niet duidelijk is hoe het paard gaat ontsnappen. Dat hoeft ook niet, want wit heeft meer! Hij kan zelfs winnen. Hoe?

OPGAVE 4:

Diagram4kerstpuzzel2009

Een miniatuurtje van een beroemde eindspelcomponist. Wit is aan zet en maakt remise. Dat is een stuk moeilijker dan het lijkt, want zwart dreigt voortdurend een van de lopers te winnen of mat te zetten. Hoe bereikt wit zijn doel?

OPGAVE 5:

Diagram5Kerstpuzzel2009 (2)

En weer maakt wit remise op een totaal onverwachte manier. De manier waarop het gaat, was een populair thema in de jaren dertig van de vorige eeuw. Verraderlijk eenvoudig, maar je als je de verkeerde weg inslaat, ben je zo uren bezig.

OPGAVE 6:

Diagram6Kerstpuzzel2009

Even een grapje, maar tevens de breinbreker die altijd aan het slot komt. Ook in deze krankzinnige stelling is wit aan zet en maakt hij remise. Er zitten een paar gekke pointes in, die wel eerst gevonden moet worden.

En nu aan de slag. U kan het. Veel succes!

Het Parool, 26 december 2009