De Joden hebben gewoon niets geleerd

HUMAN

WAAROM HET ANTISEMITISME IN EUROPA TOENEEMT

Daar zijn allerlei redenen voor, maar domheid speelt een grote rol. Neem Jeltje van Nieuwenhoven in het dagblad De Pers het volgende: Zelf woont Van Nieuwenhoven ín het oude centrum van Den Haag. Een prachtige plek, vindt ze. ‘Als ik uit mijn raam kijk, zie ik twee minaretten. Niet dat ik nou een bijzondere voorliefde voor minaretten heb, maar het idee dat een oude synagoge in de Wagenstraat hergebruikt wordt als moskee, vind ik mooi.’

Theodor Holman en ik dachten nog dat De Pers het verkeerd had begrepen.

“Neltje bel ons! En zeg dat je het zo niet hebt bedoeld”.

Wij konden ons eenvoudig niet voorstellen dat Neltje niet zou weten waarom die synogagen niet meer worden gebruikt. Vanwege de Holocaust natuurlijk. Om dan te beweren dat een dergelijk hergebruikt  “mooi” is, is wel erg smakeloos. Ze belde niet.

Jeltje van Nieuwenhoven

Toch zei Jeltje het bij Pauw & Witteman weer. Dat krijg je ervan als je er een beroep van maakt om met mensen al Sietse Fritsma in debat te moeten.

Arme Neltje. Is ze op d’r ouwe dag niet goed snik geworden.

Eigenlijk heb ik Nederland nooit iets van enig antisemitisme gemerkt, maar de laatste jaren is er wel degelijk iets aan de hand. Het is beslist niet zo dat ik er gevoeliger voor ben geworden omdat ik voor de Volkskrant het Demjanjuk-proces volg.

Neem dit bericht uit de Israëlische krant Haaretz:

More global anti-Semitic incidents reported in 2009 than any year since WWII
By Nir Hasson, Haaretz Correspondent

Nearly half of Western European believe that Jews exploit the persecution of their past as a method of extorting money, according to an annual Jewish Agency report released on Sunday.

A joint report on anti-Semitism conducted by the Agency and the Ministry of Diaspora Affairs found that 42 percent of those polled by the University of Bielefeld in Germany agreed that “Jews exploit the past to extort money.”

The countries in which the highest percentage of the population agreed with that statement were Poland and Spain.

According to the Jewish Agency, there were more anti-Semitic incidents in 2009 than in any year since the Second World War. In the first three months of 2009 – immediately following Israel’s three-week offensive on the Gaza Strip – there were as many anti-Semitic incidents recorded as in the entire year of 2008.

In France, for example, there were 631 anti-Semitic incidents recorded in the first half of 2009, compared to 474 in all of 2008.

Worldwide, eight people were killed in attacks last year.

The report indicates that there were two murders linked with anti-Semitism in the United States in 2009 – one of a female university student in Connecticut and the other of a non-Jewish guard at the Holocaust museum in Washington, D.C.

This rise in anti-Semitism is stemming from both the political Left and Right, according to the Jewish Agency.

At the press conference at which the report was released, officials referred to a film that has been making the rounds in recent days that charges Israel with stealing organs at the IDF hospital in Haiti

Deze foto stond erbij. Goedemorgen!

Joden hebben niets geleerd

Elke week is het wel raak en zou ik een kleine bloemlezing van antisemitische incidenten kunnen voorlezen. Hier zijn er twee:

Antisemitisme onder moslims in Duitslans “schrikbarend hoog”.

De vicevoorzitter van de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland, Dieter Graumann, waarschuwt voor groeiend antisemitisme onder islamitische immigranten. Dit is vooral onder jongeren van Arabische afkomst ‘schrikbarend hoog’.

Graumann: ‘het heeft geen zin dit te ontkennen of het onderwerp te omzeilen. Vooral de islamitische gemeenschappen zelf dienen de anti-joodse gevoelens onder moslims in te dammen. Alhoewel hun vertegenwoordigers officiële verklaringen tegen het antisemitisme afgeven, tonen zij naar hun eigen mensen toe echter nog veel te weinig inzet’.

Zie verder in Die Welt.

Of neem dit bericht op Nieuw Religieus Peil: Joden in Malmö doelwit van antisemitisme door moslims

De Joodse gemeenschap van 700 mensen in Malmö krijgt het steeds moeilijker. De Joodse begraafplaats moet het regelmatig ontgelden, Joden die op weg zijn naar de synagoge worden lastiggevallen en gemaskerde mannen roepen: ‘Hitler, Hitler’ op straat. Het aantal hate crimes tegen Joden is het afgelopen jaar verdubbeld tot 79 en waarschijnlijk worden niet alle incidenten aangegeven. De synagoge wordt bewaakt en heeft kogelwerende ruiten. De Joodse kleuterschool heeft dikke stalen veiligheidsdeuren.

Holocaust-overlever Judith Popinsky ontmoet steeds meer agressie bij voorlichtingslessen over de Holocaust op scholen: ‘moslimkinderen negeren me als ik vertel over mijn kampervaringen. Dat komt door wat hun ouders hen over Joden vertellen. Scholen in moslimwijken nodigen Holocaust-overlevers helemaal niet meer uit. De nieuwe haat tegen Joden komt van moslimimmigranten. Joden worden steeds banger’.

De Joden vinden dat de sociaaldemocratische burgemeester Ilmar Reepalu een laks beleid voert en hen onvoldoende beschermt. Reepalu zegt dat het toenemende antisemitisme een logisch gevolg is van het Israëlische beleid in het Midden-Oosten.

Een vijfde deel van de bevolking van 300.000 mensen is moslim. Popinsky: ‘politici laten het antisemitisme op zijn beloop. Er zijn nu eenmaal veel meer moslimstemmen te winnen dan van Joden’.

Meer te lezen valt hierover in de Daily Telegraph, die meldt dat veel Joden inmiddels uit Malmö zijn weggetrokken.

Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Tenslotte nog het volgende bericht in De Stem, waaruit blijkt dat de race nog niet gelopen is. Het heeft toch ook wel iets opbeurends om te lezen dat er binnen Hamas driftig wordt gespionneerd voor Israël.

ZOON HAMAS-LEIDER BLIJKT SPION VOOR ISRAËL

Mosab Yousef, zoon van Hamas-stichter en -parlementslid sjeik Hassan Yousef, tijdens een televisieinterview. Hij heeft jarenlang gecollaboreerd met de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.

Wat het Israëlische dagblad Ha’aretz gisteren onthulde, moeten Hamas-kopstukken op de Westelijke Jordaanoever al jaren hebben vermoed.

Mosab Yousef, zoon van Hamas-stichter en -parlementslid sjeik Hassan Yousef, heeft jarenlang gecollaboreerd met de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.

Islamisten bekeken hem al met wantrouwen en respecteerden hem alleen wegens het gezag dat de oude Yousef genoot. Zij zagen hun donkere vermoedens bevestigd toen Mosab in 2007 naar Californië vertrok en een jaar later in een interview met Ha’aretz onthulde dat hij zich tot het christendom had bekeerd. Dat was nog maar het voorspel. Volgende maand verschijnt in de Verenigde Staten Yousefs autobiografie Zoon van Hamas, waarin hij zich bekendmaakt als Shin Bet-agent.


Mosab Yousef


Het zag er aanvankelijk naar uit dat de jonge Yousef gedwee in de voetsporen zou treden van zijn vader. Op de middelbare school leidde hij een met Hamas verbonden jeugdbeweging. Dat bracht hem in 1996 als achttienjarige in de gevangenis. “In de zestien maanden die ik er doorbracht, maakte ik kennis met het ware gezicht van Hamas”, vertelt Mosab in een interview uit 2008. Hij beschrijft de Hamas-kopstukken die hij in de gevangenis ontmoette, als mensen ‘zonder morele waarden en zonder integriteit’. Maar ook als ‘niet zo dom als Fatah, waar ze open en bloot stelen en corrupt zijn’.

Shin Bet rekruteert een flink deel van de Palestijnse collaborateurs in de gevangenissen, dikwijls met geld, drugs of afpersing. Maar bij Yousef was dat niet nodig. “Het was verbazingwekkend dat hij het deed zonder er een cent voor te vragen”, bevestigt zijn Israëlische contactman tegenover Ha’aretz. Volgens deze ‘kapitein Loai’ bleek Yousef een geboren agent: “Een tip van hem was meer waard dan duizend uur brainstormen door onze deskundigen.”

De kleur van de Hamas-banieren en zijn afkomst bezorgden Yousef in de Shin Beit de bijnaam ‘De Groene Prins’.”Er zijn zoveel mensen die, zonder het te weten, hun leven aan hem te danken hebben”, zegt Loai. Hij beschrijft hoe zijn agent binnen enkele minuten inRamallah een zelfmoordterrorist aanwees die op weg was naar de plaats waar hij zijn explosieven overhandigd zou krijgen.Volgens Loai was het aan hem te danken dat militanten als Marwan Barghouti en Ibrahim Hamid konden worden opgepakt.

Yousef heeft nergens spijt van. “De Hamas-leiders zijn verantwoordelijk voor de dood van Palestijnen, niet Israël”, vertelt hij Ha’aretz. “Ze aarzelen niet een slachtpartij aan te richten in een moskee of mensen uit de 17de verdieping van een gebouw te gooien, zoals tijdens de staatsgreep in Gaza. Israël zou zoiets nooit doen. Ik zeg u met zekerheid, dat Israëliërs meer geven om Palestijnen dan Hamas of de leiders van Fatah.”

Als zoiets leest, valt beter te begrijpen dat de moord op een Hamas-leider in Dubai pas tot stand kon komen, omdat Mahmoud al-Mabhouh van binnenuit Hamas werd verraden.

Humanistische Omroep, 25 februari 2010